Málta nyomozását bírálja az Európa Tanács

Az Európa Tanács hétfőn bírálta a máltai hatóságok által létrehozott bizottságot, melyet a 2017-ben meggyilkolt máltai oknyomozó újságíró, Daphne Caruana Galizia ügyének kivizsgálására hoztak létre. A bírálat szerint komoly aggályok merülnek fel a testület tagjainak függetlenségével és pártatlanságával kapcsolatban.

2019. 10. 02. 14:15
People light candles and place flowers on a makeshift memorial during a protest and vigil marking eighteen months since the assassination of anti-corruption journalist Daphne Caruana Galizia outside the Courts of Justice in Valletta
MALTA-DAPHNE/ Fotó: REUTERS/Darrin Zammit Lupi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A máltai hatóságok szeptemberben vizsgálóbizottságot állítottak fel, napokkal az előtt a határidő lejárta előtt, amelyet az Európa Tanács (ET) szabott a gyilkosság kivizsgálására, írta az MTI. Az ET parlamenti közgyűlésének jogi ügyekkel és emberi jogokkal foglalkozó előadója, Pieter Omtzigt holland törvényhozó azonban bírálta a testület felépítését és szabályait. Komoly aggályok merültek fel a testület mindhárom tagjának függetlenségével és pártatlanságával kapcsolatban – mondta Omtzigt, visszhangozva Caruana Galizia fia, Andrew bírálatát. A fiú korábban azt is követelte, hogy a máltai kormányt vezető munkáspárti Joseph Muscat mondjon le, mivel láthatóan érinthetetlenné tette magát, Máltát pedig „maffiaszigetté” alakította. Andrew szerint a máltai kormány által felállított vizsgálóbizottság összetétele sem megfelelő.

– Az egyikük olyan ügyfeleket képvisel, akik után anyám kutatott pénzmosás gyanújával, a másikuk pedig konkrétan a miniszterelnökhöz kötődik megélhetésével – mutatott rá az újságíró fia.

Ian Refalo a máltai igazságügyi minisztérium jogi képviselője volt az újságírónővel folytatott per során, Abela Medici pedig a Munkáspárt régi partnere, aki helyszínelőként vett részt az újságíró életét kioltó robbantás vizsgálatában. Ő jelentette, hogy a bomba Semtex-alapú volt, feltételezve a külföldi eredetet, miközben a robbanószer valójában TNT volt. A holland törvényhozó szerint túlságosan tágan értelmezhetők a testületnek a meghallgatások titokban tartására vonatkozó szabályai, miközben arról részletesen kellene tájékoztatni Caruana Galizia családját.

– A vizsgálat a jelenlegi formájában egyáltalán nem felel meg az ET elvárásainak – jelentette ki Omtzigt.

Fotó: REUTERS/Darrin Zammit Lupi

A korrupcióellenes blogot vezető Caruana Galiziát a gépkocsijára rögzített pokolgép ölte meg 2017. október 17-én a máltai főváros, Valletta közelében. Az újságírónő politikai ügyekkel foglalkozott, a balközép kormány korrupciós ügyeit igyekezett feltárni. A gyilkosság megrázta egész Európát és megkérdőjelezte a földközi-tengeri szigetország jogállamiságát.

Az ügyben három vádlott van, akiket azzal gyanúsítanak, hogy ők készítették, helyezték el és hozták működésbe azt a robbanószerkezetet, amely Caruana Galizia autóját felrobbantotta. A valódi tárgyalás azonban még várat magára. A három gyanúsított ellen július közepén emeltek vádat. Ezt követően a főügyésznek húsz hónapja van arra, hogy kitűzze a tárgyalást, ám jogi szakértők szerint évekbe telik, míg ez valóban meg fog történni.

Málta egy 316 négyzetkilométeres, közel félmilliós lakosságú sziget a Földközi-tengerben, amely elhelyezkedése miatt stratégiai szerepet kapott az Afrikából Európába igyekvő migránsok szállításában, ahogy a Líbia elleni háború ügyében is. A migránsválság kipattanásakor, 2015-ben Máltába kevesebb mint száz migráns érkezett, ezek többsége viszont megtagadta, hogy a szigetre vigyék, így jutottak el Olaszországba. Ennek ellenére hatalmasra nőtt a kicsiny sziget afrikai származású lakossága, az érkezésük körülményeiről viszont nagyon keveset lehet tudni, az is kérdéses, miért tiltakoztak az afrikaiak az ellen, hogy Máltára vigyék őket. A migránsok egy része ma is átkerül Máltáról Olaszországba, de a részletekről nem nyilatkoznak Vallettában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.