Tíz év börtönre ítélték a volt prágai imámot

Magyar Nemzet
2020. 02. 29. 17:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tíz év börtönre ítélte tegnap a prágai fővárosi bíróság Samer Shehadeh egykori prágai imámot terroristacsoporthoz való csatlakozásért és terrorizmus támogatásáért, jelentette a távirati iroda. A bírósági döntés nem jogerős.

A volt imám a per folyamán beismerte, hogy pénzt gyűjtött és küldött egy muzulmán szervezeten keresztül Szíriába, és segítséget nyújtott testvérének, Omarnak, illetve Omar feleségének, Fátima Hudkovának, hogy Szíriába utazhassanak és csatlakozhassanak a muzulmán szélsőségesekhez. Omar Shehadehet és feleségét távollétükben a prágai fővárosi bíróság tizenegy, illetve hatéves szabadságvesztésre ítélte. Samer Shehadeh a tárgyaláson elismerte a terhére rótt cselekedeteket, de azt állította, hogy azok nem minősülhetnek bűncselekménynek, mert szerinte a kormányon lévő hivatalos szíriai rendszer nem törvényes, és a szervezet – a Haját Tahrír as-Sám, korábban an-Núszra Front –, amelyhez testvére és sógornője csatlakozott, nem terrorista.

A vádirat szerint a volt imám 2016 novemberében először testvérének, majd néhány hónappal később sógorasszonyának segített, hogy Szíriába jussanak és csatlakozzanak az an-Núszra Fronthoz. Közvetítők útján a szervezetnek több alkalommal is pénzt küldött, amelyet részben a csehországi muzulmánoktól gyűjtött. Az emberek azonban nem tudták, hogy az adományukat mire fogja használni. – Megkérdőjelezhetetlen bizonyítékaink vannak arra, hogy Samer Shehadeh és Omar Shehadeh jól tudta, kit támogat – indokolta a döntést Katerina Radkovská, a prágai bírói testület elnöke. Szerinte Hudková védekezése – miszerint ő otthon tartózkodott, csak mosott és főzött férjére, állította – sem állja meg a helyét, mert korábban több esetben is kinyilvánította, hogy dzsihadista harcos kíván lenni. Samer Shehadeh volt prágai imám – akit már több éve megfigyelés alatt tartottak a cseh titkos­szolgálatok – 2017-ben utazott a Közel-Keletre. Később Jordániában tartóztatták le. Csehországba 2018 novemberében hozták vissza, és azóta vizsgálati fogságban van. Tevékenységétől a csehországi muszlim közösségek már korábban elhatárolódtak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.