időjárás 6°C Balázs 2023. február 3.
logo

Készek tárgyalni Maliban a szélsőségesek a kormánnyal

Forrás: MTI
2020.03.09. 20:54

Készek tárgyalni Maliban az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal kapcsolatban álló szélsőségesek a bamakói kormánnyal, azzal a feltétellel, ha kivonják az országban állomásozó ENSZ-békefenntartókat és a francia csapatokat.

„Szó sem lehet tárgyalásokról a megszállás árnyéka alatt, míg teljesen ki nem vonulnak a francia erők és csatlósaik Maliból” – idézte a Reuters hírügynökség hétfőn a Dzsamaa Nuszrat al-Iszlám va al-Muszlimín előző napi közleményét. A szélsőségesek felszólították az ENSZ mali békefenntartó misszióját (Minusma) is, hogy hagyja el az országot. Az iszlamisták állítása szerint a Maliban tüntetők is ezt követelik.

A kormány egyelőre nem reagált. A bamakói vezetés az utóbbi hetekben felvetette a tárgyalások lehetőségét, hogy véget vessen a nyugat-afrikai országot és szomszédjait is lángba borító erőszaknak. A mali hatóságok ugyanakkor ismételten hangsúlyozták: azt akarják, hogy maradjanak a francia csapatok a Száhel-övezetben. Párizs pedig azt ígérte, növeli erőit a térségben.

Mali korábban Nyugat-Afrika mintaállamának számított, mindaddig, amíg 2012-ben egy kudarcot vallott katonai hatalomátvétel nyomán anarchiába süllyedt az ország. Mali északi részét 2012 tavaszán vonták ellenőrzésük alá a szélsőségesek. Bár a dzsihadistákat 2013-ban Franciaország vezetésével kiűzték a térségből, nem hagytak fel a támadásokkal, és már nemcsak északon, hanem Mali középső, illetve déli részén, valamint a szomszédos Burkina Fasóban és Nigerben is megjelentek.

A Minusma 11 ezer fős kontingense mellett ötezer francia katona is jelen van az országban, ennek ellenére nem ér véget a régiót sújtó vérontás.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.