Készek tárgyalni Maliban a szélsőségesek a kormánnyal

Készek tárgyalni Maliban az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal kapcsolatban álló szélsőségesek a bamakói kormánnyal, azzal a feltétellel, ha kivonják az országban állomásozó ENSZ-békefenntartókat és a francia csapatokat.

Forrás: MTI2020. 03. 09. 20:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Szó sem lehet tárgyalásokról a megszállás árnyéka alatt, míg teljesen ki nem vonulnak a francia erők és csatlósaik Maliból” – idézte a Reuters hírügynökség hétfőn a Dzsamaa Nuszrat al-Iszlám va al-Muszlimín előző napi közleményét. A szélsőségesek felszólították az ENSZ mali békefenntartó misszióját (Minusma) is, hogy hagyja el az országot. Az iszlamisták állítása szerint a Maliban tüntetők is ezt követelik.

A kormány egyelőre nem reagált. A bamakói vezetés az utóbbi hetekben felvetette a tárgyalások lehetőségét, hogy véget vessen a nyugat-afrikai országot és szomszédjait is lángba borító erőszaknak. A mali hatóságok ugyanakkor ismételten hangsúlyozták: azt akarják, hogy maradjanak a francia csapatok a Száhel-övezetben. Párizs pedig azt ígérte, növeli erőit a térségben.

Mali korábban Nyugat-Afrika mintaállamának számított, mindaddig, amíg 2012-ben egy kudarcot vallott katonai hatalomátvétel nyomán anarchiába süllyedt az ország. Mali északi részét 2012 tavaszán vonták ellenőrzésük alá a szélsőségesek. Bár a dzsihadistákat 2013-ban Franciaország vezetésével kiűzték a térségből, nem hagytak fel a támadásokkal, és már nemcsak északon, hanem Mali középső, illetve déli részén, valamint a szomszédos Burkina Fasóban és Nigerben is megjelentek.

A Minusma 11 ezer fős kontingense mellett ötezer francia katona is jelen van az országban, ennek ellenére nem ér véget a régiót sújtó vérontás.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.