Közép-Európa befelé fordul

Határ- és területlezárások, leállított nemzetközi személyforgalom, legalább húsvétig bezárt iskolák – a hazánkkal szomszédos országok tegnap is rendkívüli intézkedésekkel igyekeztek elejét venni a koronavírus-járvány továbbterjedésének. De tovább nőtt a fertőzöttek száma is.

Magyar Nemzet
2020. 03. 14. 9:29
null
A magyar oldalról, Balassagyarmat felől érkező autókat vizsgálják Szlovákiában Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szlovákiában tegnap kilenc újabb koronavírusos esetet regisztráltak, ezzel harmincra nőtt a fertőzöttek száma – tájékoztatta a TASR szlovák hírügynökséget Zuzana Eliášová egészségügyi minisztériumi szóvivő. A fertőzöttek többsége otthoni karanténban lábadozik, és gyermekek is vannak köztük. Északi szomszédunknál tegnap életbe léptek a szigorú intézkedések, amelyektől a járvány megfékezését várják. Lezárták az ország három nemzetközi repülőterét, leállt a nemzetközi vasúti és autóbuszos személyforgalom.

A magyar oldalról, Balassagyarmat felől érkező autókat vizsgálják Szlovákiában
Fotó: Kurucz Árpád

Kötelező a tizennégy napos karantén azoknak a szlovák állampolgároknak, akik külföldről térnek haza, a Szlovákiában tartózkodóknak pedig a kormány nem javasolja, hogy elhagyják az országot. Az éttermek kivételével zárva tartanak a vendéglátóhelyek és a szabadidős létesítmények. Hétfőtől zárva tartanak az oktatási intézmények.

Ausztriában tegnap ötszáz fölé szökött a betegek száma, és egy fő halt meg eddig. A legtöbb fertőzést Tirolban regisztrálták, ezért a tartomány egy részét tizennégy napos karantén alá helyezték. Visszaállították az ellenőrzést a svájci–osztrák határon, a magyar és a szlovák határszakaszokon korlátozásokat vezettek be. – Hétfőtől minimálisra kell korlátoznunk közösségi életünket – mondta Sebastian Kurz kancellár, aki szerint az a legfontosabb, hogy a lehető legjobban védjék az idősebbeket és megakadályozzák a fertőzés továbbterjedését.

Bezár az üzletek nagy része, csak az élelmiszerboltok, a gyógyszertárak, a bankok, a posták és az állateledel-kereskedések maradnak nyitva. A vendéglátóhelyeket délután háromtól be kell zárni, ahogyan húsvétig részlegesen zárva lesznek az iskolák; a felső tagozatosokat már hétfőn sem fogadják.

Romániában tegnapra 79-re nőtt a megbetegedések száma. A járvány az erdélyi megyéket is érinti, de Székelyföldön csak két esetről tudni, mégpedig Kovászna megyében. Több mint 13 ezren lábadoznak otthoni, tizedannyian pedig intézményi karanténban. Romániában a járvány terjedése egybeesik a kormányválsággal: a teljes ügyvivő kabinet házi karanténba került, közte Ludovic Orban is, akinek tegnap ismét kormányalakítási megbízást adott Klaus Johannis államfő.

Ukrajna tegnap bejelentette: vasárnaptól két hétig minden külföldi előtt lezárja határait, de minden külföldön tartózkodó ukrán állampolgár visszatérhet. Azokat azonban, akik koronavírus-fertőzésnek kitett országból utaznak vissza, megfigyelésre elkülönítik. A két hét leteltével újabb ülést tart a védelmi tanács, és a járvány akkori helyzetétől függően felülvizsgálják a döntést, közölték tegnap. Északkeleti szomszédunknál eddig három emberről állapították meg, hogy koronavírussal fertőződött meg. Tegnapra az első fertőzött, egy 71 éves nő belehalt a betegségbe Zsitomir nyugati megyében.

Ukrajnában április 3-ig országos karantén van életben, ami azt jelenti: bezárt valamennyi oktatási intézmény, valamint korlátozták a tömegrendezvényeket. Megtiltottak minden olyan eseményt – köztük kulturális és sporteseményeket –, amelyen kétszáz vagy annál több ember lenne jelen. Kijevben hatvanfősnél nagyobb rendezvény sem tartható.

A járvány lassításának érdekében hétfőtől két hétre bezárják az iskolákat és az óvodákat Horvátországban – jelentette be tegnap Andrej Plenković kormányfő. A diákok távoktatásban részesülnek majd, az alsó tagozatosoknak a horvát közszolgálati televízió közvetíti a tananyagot. Horvátországban 32 fertőzöttet tartottak nyilván tegnap estig. Egy zágrábi óvodában regisztrálták az első kiskorú fertőzöttet is. Szlovéniában tegnap 140 fölé szökött a betegek száma; délnyugati szomszédunk már korábban bejelentette, hogy hétfőtől országszerte szünetel az oktatás, írta a távirati iroda.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.