Mennyi idő telik el két fertőzés között?

Forrás: MTI2020. 03. 18. 9:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az új koronavírus feltartóztatása rendkívüli intézkedéseket követel egy nemzetközi kutatócsoport szerint, amely az új kórokozót tanulmányozva megállapította, milyen gyorsan képes terjedni.

Ez a tényező segítheti a közegészségügyi hatóságokat a járvány feltartoztatását célzó erőfeszítéseikben.

Az Emerging Infectious Diseases című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányban amerikai, francia, kínai és hongkongi szakemberek kiszámolták a terjedési láncolatsorozat intervallumát, azt, hogy mennyi idő telik el az egymást követő esetek között. Hogy ezt meghatározzák, megnézték, hogy két vírusfertőzöttnél – a fertőzőnél és a megfertőzöttnél – mikor jelennek meg a tünetek.

Kimutatták, hogy az átlagos intervallum az új koronavírus esetében Kínában négy nap volt.

Egy járvány terjedése két tényezőtől függ, az egyik, hogy mennyi embert fertőz meg egyetlen eset, a másik, hogy milyen hosszú ideig tart a terjedés egyik fertőzöttről a másikra.

A Covid-19 betegség esetében az utóbbi azt jelenti, hogy a felbukkant fertőzés gyorsan terjed és nehéz lehet megállítani – hangsúlyozzák a kutatók.

Az adatok azt jelzik, hogy a koronavírus az influenzához hasonlóan terjedhet, ami azt jelenti, hogy gyorsan kell cselekedni és agresszíven feltartóztatni a veszélyt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.