Európa több országában lazítanak a korlátozásokon

A WHO arra hívta fel a figyelmet, hogy nem szabad túl hamar feloldani ezeket a tilalmakat.

2020. 04. 13. 10:43
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és szakértők figyelmeztetése ellenére a kijárási korlátozások enyhítésére készülnek több európai országban.

Spanyolországban hétfőtől elkezdenek visszatérni a munkába a nem létfontosságú ágazatokban, például az autó- vagy az építőiparban dolgozók. A kabinet közzétett egy gyakorlati útmutatót a fertőzés kockázatának mérséklésére a munkavállalók és a munkáltatók számára, amelyben egyebek mellett javasolja a fokozatos ki- és beléptetést a munkahelyeken, illetve a tömegközlekedés helyett az egyéni közlekedés előnyben részesítését a munkába járáshoz. – A gazdasági téli álomnak köszönhetően egyre jobbak lesznek az adatok a következő hetekben – utalt Pedro Sánchez miniszterelnök a hétvégén arra, hogy napról napra csökken az újonnan azonosított fertőzöttek száma: vasárnap 3804, szombaton 4830, pénteken 5051 új esetet regisztráltak.

Dániában már szerdán visszatérhetnek a gyerekek a bölcsődékbe és az óvodákba, az alsó tagozatosok az iskolákba. – Ez a nyitás egy első, óvatos fázisa lenne – mondta még a múlt héten Mette Frederiksen dán miniszterelnök. Az északi országban napok óta csökken az új fertőzöttek száma: a múlt keddi csúcsról, 390-ről vasárnap 178-ra. Dániában eddig több mint 6 ezren betegedtek meg és 273-an vesztették életüket. A gyerekek iskolába küldésével a koppenhágai kormánynak az a célja, hogy a munkájukat kényszerűségből otthon végző szülőknek ne kelljen napközben gyermekeikkel foglalkozniuk. Az óvodák és az általános iskolák megnyitását tervezi a jövő héttől kezdve Norvégia is. – Sikerült együtt úrrá lennünk a vírus fölött, ezért most már lépésről lépésre megnyithatjuk a társadalmat – nyilatkozta Erna Solberg miniszterelnök.

Csehországban folyamatosan bővül a nyitva tartó üzletek száma: a virágüzletek, a háztartási kellékeket és cikkeket, valamint a textilt árusító üzletek után múlt csütörtöktől kezdve megnyíltak főleg a sporttal és szabadidős tevékenységgel kapcsolatos boltok és szolgáltatások, a hobbimarketek, a vaskereskedések, illetve az építkezési kellékeket árusító üzletek. – Az ország megkezdheti a felkészülést a normális élethez való visszatérésre – jelentette ki a múlt héten Adam Vojtěch egészségügyi miniszter. Csehországban közel hatezren kapták el az új koronavírust, 139-en hunytak el, de már március vége óta csökkenő tendenciát mutat a napi új esetek száma: míg március 27-én 354-en fertőződtek meg, vasárnap már csak 89-en.

Sebastian Kurz kancellár már a múlt héten kilátásba helyezte, hogy húsvét után kinyithatnak a kisebb üzletek Ausztriában. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a húsvét hete döntő lesz ebből a szempontból. Vasárnap már csak 139 volt a napi igazolt fertőzöttek száma, szombaton 246, míg március végén 830. A tervek szerint keddtől ismét kinyitnak a kisebb, 400 négyzetméternél nem nagyobb üzletek, a barkácsáruházak és a szabadtéri piacok. Szájmaszkot továbbra is viselni kell.

Bár a szóban forgó országok kormányai a járvány pusztító gazdasági hatásaitól tartva igyekeznek lazítani a szigorú korlátozásokon, a WHO arra hívta fel a figyelmet, hogy nem szabad túl hamar feloldani ezeket a tilalmakat. – Európa továbbra is a járvány gócában van – mondta nemrég Hans Kluge, a WHO európai igazgatója, aki megjegyezte: nem most van itt az ideje a közösségi távolságtartásra vonatkozó szigorú korlátozások enyhítésének.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.