Jutalom jár a határsértők bejelentéséért

Hejlungcsiang tartományban nő az új fertőzöttek száma az Oroszországból hazatérő kínaiak miatt.

Mártonffy Attila
2020. 04. 15. 8:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben a Kína középső és déli tartományaiból származó híradások a koronavírus-járvány lecsengéséről és az élet lassú normalizálásáról szólnak, az északkelet-kínai, Oroszországgal határos Hejlungcsiang tartományban aggasztó mértékben nő az új fertőzöttek száma az északi szomszédtól hazatérő kínaiak miatt. Helyi hatósági adatok szerint a tartományban hétfőn hetvenkilenc új importált esetet regisztráltak, miközben Kína egészét tekintve nyolcvankilencre rúgott az új fertőzések száma – írja a Global Times kínai állami hírportál.

Az ázsiai országban kedden több mint 82 200 fertőzöttet és 3300 halottat tartottak nyilván, de már vannak napok, mikor nem követel életet a kór. Ugyancsak tegnapi adatok szerint eddig 409 emberről derült ki, hogy Oroszországból hozta magával a kórt – ez a legnagyobb arány az összes importeset között. A legjobban értelemszerűen a kínai Szujfenho határvárost sújtja a járvány a szárazföldi úton hazaáramló kínaiak miatt, de április eleje óta a légi járatokon is magas az Oroszországból érkező fertőzöttek száma, ami az északi szomszéd járványhelyzetének jelentős romlására utal.

A közös határátkelőket még április 9-én lezárták, néhány nappal később pedig a hetvenezres lakosú Szujfenhót vesztegzár alá helyezték. A kínai hatóságok arra szólították fel Oroszországban élő honfitársaikat, hogy maradjanak veszteg a járvány második hulláma kitörésének megelőzése érdekében. S hogy nyomatékot adjon a felhívásnak és egy lehetséges új járvány megfékezésére irányuló elkötelezettségének, Hejlungcsiang tartomány tegnap bejelentette, hogy forródrótot létesít az „illegális bevándorlók” bejelentésére. A bejelentő a határsértő elfogása esetén ötezer jüan (225 ezer forint) jutalomban részesül.

A járvány elleni harc jegyében Kína rövidesen két, kísérleti stádiumban lévő vakcinát kezd tesztelni embereken – jelentette a Reuters hírügynökség. A gyógyszert kínai gyógyszeripari cégek – a járványok elleni oltóanyagok gyártásában jeleskedő Sinovac Biotech és az Állami Gyógyszeripari Vállalat vuhani leányvállalata, a Biológiai Termékek Intézete – fejlesztik. Peking még márciusban engedélyezte egy másik potenciális ellenanyag klinikai tesztjét is, ez a kínai Katonaorvosi Tudományos Akadémia és az ugyancsak kínai CanSino Bio biotechnológiai cég közös fejlesztése.

Szakértők ugyanakkor felhívják a figyelmet, hogy bár a vakcinakísérletek reménykeltőek, a járvány akár két évig is elhúzódhat, így a megelőző intézkedések – szájmaszk, gyülekezések tiltása – továbbra is szükségesek maradnak. Hétfőn Kína operatív járványügyi bizottságának ülésén arról döntöttek, hogy megerősítik Kína egészségügyi határvédelmét. Ennek keretében kórházakat és elkülönítőpontokat építenek, valamint megerősítik az együttműködést a szomszédos országokkal. Elismerték ugyanakkor, hogy nehéz lesz megvalósítani az ellenőrzést a számos eldugott határátkelőhely miatt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.