Koronadetektívekkel járnak a vírus nyomában a belgák

Belgium népességarányosan a járványban legrosszabbul teljesítő európai országok között van.

2020. 04. 21. 16:04
Brüsszel, 2020. március 18. A koronavírus-járvány miatt védõmaszkot viselõ emberek állnak sorban egy szupermarket elõtt a belgiumi Drogenbosban 2020. március 18-án. A belga kormány elõzõ este kijárásra vonatkozó korlátozásokat rendelt el a járvány terjedésének lelassítása érdekében. MTI/EPA/Stephanie Lecocq Fotó: Stephanie Lecocq
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Belgium népességarányosan a járványban legrosszabbul teljesítő európai országok között van: a mindössze tizenegy milliós országban több mint negyvenezer koronavírusos esetet számlálnak, és már hatezerre tehető a fertőzés következtében elhunytak száma. Mindezek fényében nem meglepő, hogy a Benelux-állam mindent megtesz annak érdekében, hogy minél biztonságosabban lehessen feloldani a szigorító intézkedéseket, és a koronavírus ne térhessen vissza újabb halálozási hullámmal.

Friss sajtóértesülések szerint a belga régiók és közösségek máris megegyeztek abban, hogy a közeljövőben összesen kétezer „koronadetektív” fogja segíteni a vírus útjának felkutatását. A helyben kiképzett szakemberek feladata az lesz, hogy beazonosítsák pontosan kik léptek kapcsolatba egy-egy bizonyítottan fertőzött személlyel, majd karanténba küldjék a gyanús eseteket. Brüsszel fővárosi régióban összesen kétszáz ilyen detektív fog munkába állni.

A nyomozók mellett a belgák online applikációval is készülnek – ez Ázsia több országában is bevált már, de Európában számos adatvédelmi aggályt felvet. A tervek szerint az alkalmazás egységes lenne valamennyi belga közigazgatási egységben, és az okostelefonokon keresztül jönne a jelzés, ha valakinek az ismerősi körében, esetleg közvetlen közelében vírusos vagy vírusgyanús eset található. Az eljárás jogi keretein – a már említett adatvédelmi szempontok miatt – jelenleg is dolgozik a brüsszeli szövetségi kormány. A belga virológusok szerint ha csak a lakosság hatvan százaléka tölti le az alkalmazást, és a felhasználók szintén hatvan százaléka tartja be annak ajánlásait, a koronavírus kordában tarthatóvá válik. – A külföldi applikációk tapasztalatai viszont azt mutatják, hogy a hatvan százalék túl optimista becslés, emiatt van szükség a nyomozókra is – emlékeztetett a De Tijd belga üzleti lap, amely megszellőztette a vírusdetektívekről szóló kormányzati kezdeményezést.

Belgiumban nemrég május harmadikáig meghosszabbították a járványügyi szigorítások határidejét. A kis méretű, kertészetre vagy erdészetre szakosodott boltok viszont kinyithattak – természetesen a társadalmi távolságtartásra vonatkozó szabályok mellett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.