Az amerikai elnök megfenyítené az Egészségügyi Világszervezetet

Egyre mélyül a szakadék az Egészségügyi Világszervezet és Washigton között, miközben a nemzetközi összefogás élére Peking már bejelentkezett.

Buzna Viktor
Forrás: MTI2020. 05. 19. 8:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem hatották meg Donald Trump amerikai elnököt a WHO most zajló éves közgyűlésén elhangzott intelmek. Az Egészségügyi Világszervezet 194 tagállamának találkozóján tegnap António Guterres ENSZ-főtitkár például a nemzetközi összefogás hiányában látta meg a koronavírus-járvány gyors terjedésének okát, a világ vezető hatalmaként pedig ezt a kritikát Washington magára is vehette. Különösen miután Guterres elítélte az amerikai vezetést, amiért korábban Trump felfüggesztette a WHO-nak nyújtott támogatást.

Erre reagált a kedd reggel az amerikai elnök a szervezetnek folyósított hozzájárulás korlátlan időre szóló felfüggesztésével és az Egyesült Államok tagságának átgondolásával fenyegetve meg a szervezetet. A Twitteren közzétett, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz WHO-főigazgatónak címzett hivatalos levélben Trump felidézte, április 14-én miért függesztette fel átmeneti időre a szervezetnek nyújtott amerikai támogatást. Kitért a kínai kormányzat általa vélelmezett hiányos és késedelmes járványügyi tájékoztatására és arra is, hogy amerikai álláspont szerint Hszi Csin-ping kínai elnök mikor és hogyan gyakorolt nyomást a WHO vezetőségére.

Donald Trump a levélben leszögezte, hogy ha harminc napon belül a WHO nem mutat fel érzékelhető változást a munkájában, akkor Washington a hozzájárulása átmeneti felfüggesztését véglegesre változtatja és átgondolja WHO-tagságát is.

Kína ezzel szemben a nemzetközi együttműködést, s az azt szolgáló intézményrendszerét védelmét támogatja. Hszi Csin-ping tegnap bejelentette, országa kész részt venni a globális humanitárius reagálásra az új típusú koronavírusra, biztosítja a járvány elleni fellépéshez szükséges gyors szállításokat, és „zöld folyosókat” is nyit ennek érdekében. A kínai elnök hozzátette, 2 milliárd dolláros segítséget ajánlott fel a koronavírus sújtotta országok részére, és bejelentette, hogy rövidesen „univerzális közkinccsé” teszik a vírus elleni, lehetséges kínai védőoltást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.