időjárás -3°C Ingrid , Ágota 2023. február 5.
logo

Az amerikai elnök megfenyítené az Egészségügyi Világszervezetet

Buzna Viktor
Forrás: MTI
2020.05.19. 08:36

Egyre mélyül a szakadék az Egészségügyi Világszervezet és Washigton között, miközben a nemzetközi összefogás élére Peking már bejelentkezett.

Nem hatották meg Donald Trump amerikai elnököt a WHO most zajló éves közgyűlésén elhangzott intelmek. Az Egészségügyi Világszervezet 194 tagállamának találkozóján tegnap António Guterres ENSZ-főtitkár például a nemzetközi összefogás hiányában látta meg a koronavírus-járvány gyors terjedésének okát, a világ vezető hatalmaként pedig ezt a kritikát Washington magára is vehette. Különösen miután Guterres elítélte az amerikai vezetést, amiért korábban Trump felfüggesztette a WHO-nak nyújtott támogatást.

Erre reagált a kedd reggel az amerikai elnök a szervezetnek folyósított hozzájárulás korlátlan időre szóló felfüggesztésével és az Egyesült Államok tagságának átgondolásával fenyegetve meg a szervezetet. A Twitteren közzétett, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz WHO-főigazgatónak címzett hivatalos levélben Trump felidézte, április 14-én miért függesztette fel átmeneti időre a szervezetnek nyújtott amerikai támogatást. Kitért a kínai kormányzat általa vélelmezett hiányos és késedelmes járványügyi tájékoztatására és arra is, hogy amerikai álláspont szerint Hszi Csin-ping kínai elnök mikor és hogyan gyakorolt nyomást a WHO vezetőségére.

Donald Trump a levélben leszögezte, hogy ha harminc napon belül a WHO nem mutat fel érzékelhető változást a munkájában, akkor Washington a hozzájárulása átmeneti felfüggesztését véglegesre változtatja és átgondolja WHO-tagságát is.

Kína ezzel szemben a nemzetközi együttműködést, s az azt szolgáló intézményrendszerét védelmét támogatja. Hszi Csin-ping tegnap bejelentette, országa kész részt venni a globális humanitárius reagálásra az új típusú koronavírusra, biztosítja a járvány elleni fellépéshez szükséges gyors szállításokat, és „zöld folyosókat” is nyit ennek érdekében. A kínai elnök hozzátette, 2 milliárd dolláros segítséget ajánlott fel a koronavírus sújtotta országok részére, és bejelentette, hogy rövidesen „univerzális közkinccsé” teszik a vírus elleni, lehetséges kínai védőoltást.

Koronavírus a világban

Japán tudósok: Két év alatti gyermekek ne hordjanak maszkot!

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.