Ezúttal Málta került a migránsbarát erők célkeresztjébe

A Guardian szerint Valetta mindent megtesz, hogy „visszatolja” a migránsokat a líbiai konfliktusövezetbe.

2020. 05. 20. 10:45
Migrants who were stranded on the German NGO Sea-Eye migrant rescue ship Alan Kurdi disembark from an Armed Forces of Malta patrol boat at its base in Marsamxett Harbour, Valletta
A Sea Eye német szervezet Alan Kurdi nevű hajója Máltán köthetett ki Fotó: Darrin Zammit Lupi Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezúttal Málta került a Magyarországot rendszeresen kritizáló The Guardian brit napilap célkeresztjébe, amiért a szigetország nem tárja ki kapuit az illegális bevándorlók előtt.

A portál exkluzív anyagban számolt be arról: további bizonyítékok kerültek a birtokukba, amelyek szerint Valetta mindent megtesz, hogy „visszatolja” a migránsokat a líbiai konfliktusövezetbe. Forrásként egy nőre hivatkoznak, aki a lapnak eljuttatott hangfelvételeken arról számol be: a máltai kormánynak az a stratégiája, hogy a fegyveres erőik parancsa alatt álló magán hajókat használva tartóztatják fel, majd fordítják vissza a migránsokat a partokra szállító csónakokat.

A nő szerint a csónakot, amelyen Európába próbált jutni, egy a máltai hatóságok által „felbérelt” hajó fogta fel, s vitte vissza a fedélzeten tartózkodókat a líbiai fővárosba, Tripoliba.

A The Guardian egyébként az Alarm ­Phone nevű, „a nehéz helyzetben lévő csónakok és a mentőhajók összekötésével” foglalkozó nem kormányzati szervezet szócsöve lett az elmúlt hónapokban, a Soros György magyar származású amerikai milliárdos támogatását élvező civil szervezet ugyanis rendszeresen szállítja az „exkluzív”, a bevándorláspárti érvektől harsogó anyagokat a brit napilapnak.

Közben a Times of Malta arról számolt be – szintén az Alarm Phone – értesülései alapján, hogy kétségbeesésükben éhségsztrájkba kezdtek azok a migránsok, akik a Málta partjaitól nem messze állomásozó két turistahajó fedélzetén vannak fogva tartva. Az NGO a Twitter-mikroblogon számolt be arról, hogy a hajók fedélzetén lévő bevándorlók nemrég léptek velük kapcsolatba, és számoltak be részletesen az öngyilkossági kísérletekről és az éhségsztrájkról. – Szorongás, reménytelenség és depresszió, ez jellemzi a hangulatukat, ráadásul nincs megfelelő egészségügyi ellátás és étkezés sem, fogalmazott a civil szervezet.

Ma délelőtt a civil szervezet újabb exkluzív bizonyítékokkal jelentkezett arra vonatkozóan, hogy a máltai fegyveres erők 101 migráns életét sodorták veszélybe, mielőtt a túlterhelt csónakjukat – segítségnyújtás helyett – egyenesen Olaszország felé fordították volna. Az NGO friss híreiről természetesen a The Guardian azonnal beszámolt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.