Koporsóhiány Brazíliában

Repülőgéppel hoznak koporsókat az Amazonas fővárosába a koronavírusjárvány idején.

2020. 05. 02. 12:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Napok alatt olyan sok ember halt meg a brazíliai Manausban, hogy a gyártók nem tudnak megfelelő mennyiségű koporsót szállítani, írta az al-Dzsazíra. Az Amazonas fővárosának tekintett Manaus halottasházai sürgős szállítmányt kértek São Paulóból, amely onnan 2700 kilométerre fekszik, s a szállítást kizárólag repülőgéppel tudják megoldani, az esőerdőben ugyanis nincsenek megfelelő utak, amelyeken el tudnának jutni a szükséges eszközök Manausba.

A városban mintegy kétmillió ember él, de a gigászi méretű, másfél millió négyzetkilométeres Amazonas állam szinte teljes egészségügyi ellátása csak itt vehető igénybe, ezért a teljes lakosság Manausba igyekszik baj esetén. A helyi felmérések szerint Amazonas államban több, mint 5200 koronavírusos megbetegedést jeleztek, s 425 ember halt bele a fertőzésbe, ám a számok csalókák lehetnek a járhatatlan utak és a nagy távolságok eredményeként.

Manausban naponta 25-30 ember halt meg a járvány kezdete előtt, mostanra ez 130-ra is felkúszott, a szükséges papírok elintézése rendkívül lassan halad. A pánarab hírtelevízió beszámolója szerint a minap elhunyt 86 éves Raimundo Costa da Nascimento holttestéért tíz órával a bejelentést követően jöttek el a hatóságok. Sok család úgy dönt, hogy a temetés helyett hamvasztást választ, így próbálva elkerülni, hogy a szeretteiket tömegsírba temessék. Brazíliában más helyeken is súlyos problémát okoz a betegség, Rio de Janeiróban a cikk szerint a katonai rendőrség nem gyűjti össze az utcán talált holttesteket, ha nem erőszakos halálról van szó. Ezt az információt azonban a hatóságok nem erősítették meg, csak egy neve elhallgatását kérő tisztviselő nyilatkozta a hírcsatornának.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.