időjárás 2°C Balázs 2023. február 3.
logo

Madagaszkár szerint gyógytea a vírus ellenszere

László Dávid
2020.05.05. 19:33
Madagaszkár szerint gyógytea a vírus ellenszere

Megelőzésre mindenképpen, de akár az új típusú koronavírus gyógyítására is jó lehet a gyógytea, amelyet a malária ellen is hatásos ürömből és más gyógynövényekből főznek – állítják már hetek óta Madagaszkáron. Többről van szó, mint népi kuruzslásról, a Covid-Organics (CVO) névre keresztelt „csodaszer” jótékony hatását már az elnök, Andry Rajoelina is méltatta. A 45 esztendős politikus állítja, a készítmény akár egy héten belül javulást hoz a betegek állapotában, tíz napon belül teljes gyógyulás is elérhető vele, de a fertőzés elleni védekezésként is érdemes fogyasztani.

Fotó: Twitter

Tudományos bizonyítékok még nem erősítették meg a készítmény hatását. A főzetet kevesebb mint húsz betegen tesztelték, mindössze három hétig, így korántsem biztos, hogy a gyógyulások a teának köszönhetők. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is arra figyelmeztetett, hogy egyelőre nincs hivatalos gyógymód a Covid–19-re, és nem javasolnak semmiféle otthoni kúrát a gyógyításra vagy akár a megelőzésre. Madagaszkár viszont hisz a termékében. Az elnök a hét elején bejelentette, hogy egy nemzetközi kutatócsoporttal együttműködve megkezdték a főzet klinikai tesztelését is. Dolgoznak azon, hogy ne csupán teaként, de más formában, például injekcióként is használható-e a szer, amellyel reményeik szerint az egész világnak a segítségére lehetnek.

A tervek szerint a hónap végéig egy új üzemet is felépítenének, amely képes lenne a termék tömeggyártására. Azt mégsem lehet mondani, hogy Madagaszkár nyerészkedni akarna a lehetséges gyógymódon: a kormány a rászorulóknak ingyen biztosítja a teát, és már több afrikai országnak is adományoztak a készítményből. Ugyanakkor az elnök egyelőre megtiltotta az üröm kivitelét, és arra buzdította a gazdákat, álljanak át a gyógyhatású növény termesztésére, amely ráadásul jövedelmezőbb is.

A számok egyelőre igazolják a madagaszkári reményeket: a 23 milliós szigetországban lapzártánkig mindössze 149 Covid–19-fertőzöttet regisztráltak, hivatalosan még nincs halálos áldozata a kórnak, 99-en viszont felépültek a betegségből. Annak is tudatában vannak, hogy nem csodaszert találtak fel, ezért az országban ugyanolyan óvintézkedéseket vezettek be a járvány terjedésének megfékezésére, mint bárhol másutt a világban.

Koronavírus a világban

Japán tudósok: Két év alatti gyermekek ne hordjanak maszkot!

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.