Újra látogatható az Akropolisz és több száz ókori műemlék

Olaszországban is lassan visszatér az élet: újranyithattak az éttermek, a bárok, a kávézók.

Magyar Nemzet
2020. 05. 19. 11:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olaszországban 24 óra leforgása alatt 145-en haltak bele az új típusú koronavírusba, ami ezúttal némi reményre adott okot: a márciusi kijárási tilalom bevezetése óta ez volt a legalacsonyabb halálozási szám. Az adat jól jelzi, hogy az olaszok még koránt sincsenek túl a járványon, de a nehezén talán már igen, a napi 900 áldozatot követelő időszakot már maguk mögött tudhatják.

Ennek fényében lassan visszatér az élet a rendes kerékvágásba, tegnap szigorú óvintézkedések mellett, de újranyithattak az éttermek, a bárok, a kávézók, valamint az üzletek legtöbbje és a fodrászatok is. Ugyancsak engedélyezték, hogy kötelező maszkviselet és a megfelelő fizikai távolságtartás mellett újra misét celebráljanak. Ferenc pápa ugyanakkor a Szent Péter-bazilikában csak szűk körben emlékezett meg a tegnap száz éve született II. János Pál pápáról.

A több mint 230 ezer koronavírus-fertőzöttel sújtott Spanyolországban ugyancsak annak örülhettek, hogy a kijárási korlátozás bevezetése óta először száz alá csökkent az egy nap alatt elhunytak száma. Az egészségügyi szakemberek úgy vélik, közel vannak ahhoz, hogy letörjék a járványt, ugyanakkor óvatosságra intettek egy második hullám veszélye miatt. Az ország különböző területein így aztán eltérő szigort alkalmaznak. A vírustól viszonylag megkímélt szigeteken ­például a legtöbb óvintézkedést feloldották, más részeken kinyithattak az éttermek és kávézók teraszai, de Madridban és Barcelonában még maradt a tilalom.

Görögországba közben már megérkezett a nyár, Athénban tegnap 35 Celsius-fokot mértek. A görögök szerencséjére a hétvégére már éppen enyhítettek a kijárási korlátozásokon, megnyitották a tengerpartokat is.

Két hónapos pihenő után ismét látogatható az Akropolisz és további több száz ókori műemlék, a görög államfő már fel is kereste a főváros fölé magasodó romokat. Természetesen az óvatosság ezeknél is alapvető, az Akropolisznál még külön személyzetet is alkalmaztak, akik figyelmeztetik a látogatókat, hogy tartsák be az óvintézkedéseket. Görögország évente több mint harmincmillió turistát fogad, amit idén biztosan nem remélhetnek, de a szezon második felére még életet lehelhetnek az idegenforgalomba.

Írországban, Belgiumban, Lengyelországban, Portugáliában ugyancsak enyhítettek tegnaptól. Általánosságban elmondható, hogy Európa-szerte lassan újraindul az élet; a távolságtartás, a maszkviselés és a fokozott fertőtlenítés mellett lassacskán újranyitnak az éttermek, a bárok, az üzletek, a szolgáltatások, de az iskolák tekintetében még megoszlik a stratégia. Arra valószínűleg még egy ideig nem lehet számítani, hogy ismét szabadon utazhatunk a kontinensen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.