Észak-Koreába is betörhetett a koronavírus

Észak-Korea hivatalosan is regisztrálta szombaton az első, koronavírus-fertőzés gyanúját felvető esetet.

Mártonffy Attila
2020. 07. 27. 16:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Észak-Korea hivatalosan is regisztrálta szombaton az első, koronavírus-fertőzés gyanúját felvető esetet, ezért összehívták a kormányzó Koreai Munkapárt központi bizottságának rendkívüli ülését – jelentette a KCNA állami hírügynökség. Sajtóértesülések szerint egy olyan személynél áll fenn a fertőzés lehetősége, aki július 19-én szökött vissza Keszong városba a szomszédos Dél-Koreából, ahová három évvel ezelőtt dezertált. Közölték, az illető koronavírus-gyanús tüneteket produkált a vizsgálat során, ezért karanténba zárták, és megpróbálják felderíteni, hogy kikkel léphetett kapcsolatba. Kim Dzsong Un észak-koreai vezető még pénteken szükséghelyzetet rendelt el, valamint utasított a dél-koreai határ mellett fekvő Keszong és környéke teljes lezárására, hermetikusan elkülönítve egymástól a kerületeket és a régiókat. Egyúttal alapos vizsgálat indult annak kiderítésére, hogy miként juthatott át a határon a szökevény. A dél-koreai hatóságok szerint viszont a hazatérő dezertőr nem volt regisztrált beteg, és arra sincs semmilyen bizonyíték, hogy kapcsolatba került volna fertőzöttel.

Ez lehet az első Covid–19 eset, amelyről hivatalosan beszámolnak a helyi hatóságok, amelyek eddig tagadták a vírus jelenlétét a távol-keleti országban. Az ENSZ statisztikái szerint tizenkét ország nem jelentett fertőzést, Észak-Koreán kívül még megemlítendő Türkmenisztán – a többi óceániai szigetállam. Észak-Korea korábban a szokásosnál is szigorúbb határzárat rendelt el a nemzetközi járványhelyzet miatt, leállították külföldi turisták fogadását, ezreket különítettek el, valamint mozgósították az egészségügyi dolgozókat. – Annak ellenére, hogy országszerte intenzív megelőző intézkedéseket vezettünk be minden területen, és az elmúlt hat hónapban lezártunk minden csatornát, mégis csak kritikus helyzetbe kerültünk azzal, hogy a szörnyű vírus bekerült az országba – figyelmeztetett Kim Dzsong Un, miközben a legmagasabb készültséget rendelte el az országban.

A CNBC amerikai hírtelevíziónak nyilatkozó szakértők szerint a koronavírus-járvány esetleges kitörése szörnyű következményekkel járna Észak-Koreában a betegellátási infrastruktúra elégtelensége és a krónikus gyógyszerhiány miatt. Elemzők továbbá erősen szkeptikusak azzal a közléssel kapcsolatban, amely szerint Észak-Koreában eddig nem bukkant fel a fertőzés. Rámutatnak, hogy az országnak hosszú, nem mindenütt őrzött határa van Kínával, legnagyobb kereskedelmi partnerével, ahol már decemberben jelentették az első megbetegedéseket.

Keszong városnak becslések szerint kétszázezer lakosa lehet. A két Korea itt hozott létre egy közös ipari komplexumot, de ezt 2016-ban bezárták a nukleáris feszültség növekedése miatt. A kapcsolatok megromlásának tulajdonítható az is, hogy a múlt hónapban Észak-Korea felrobbantotta Keszongban a két ország összekötő irodáját dél-koreai aktivisták röplapszóró tevékenysége miatt. Mások arra hívják fel a figyelmet, hogy a rendkívül szigorú karanténintézkedések jóvoltából valószínűleg nem szabadulna ki Keszongból a járvány, ám a kitörés lehetősége a külvilág által gyanítottnál sokkal nagyobb mérvű aggodalommal és félelemmel töltheti el az észak-koreai vezetést, mivel az országban nincsenek tesztkészletek, és hiányoznak a vírusos betegek kezelésére szolgáló létesítmények, felszerelések is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.