Meghalt egy újabb katona az örmény–azeri összecsapásokban

Meghalt egy újabb örmény katona hétfőn az Azerbajdzsán és Örményország között folyó összecsapásokban – közölte a jereváni védelmi minisztérium.

Forrás: MTI2020. 07. 27. 19:29
null
Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hétfőn elesett örmény katona volt a térségben július közepén kiújult ellenségeskedés 19. halálos áldozata. A katona hétfőre virradó reggel veszítette életét, amikor egy ellenséges orvlövész rálőtt egy Örményországtól északkeletre fekvő állásból.

Az azerbajdzsáni védelmi minisztérium viszont azzal vádolta meg az örmény hadsereget, hogy az elmúlt 24 órában nehézgéppuskákkal és precíziós puskákkal lőtte az állásait.

Baku, amelynek az elmúlt időszakban nem volt vesztesége, 45, a határvonalon történt incidensről számolt be.

A két volt szovjetköztársaság északi határán július 12-én kezdődtek el a harcok, amelyek 2016 óta most a legsúlyosabbak. A harcok intenzitása július 17-e óta csökkent, de naponta érkeznek jelentések szórványos összecsapásokról, amelyeknek hivatalos adatok szerint eddig 19 halottja van, 12 azerbajdzsáni katona és egy polgári személy, valamint hat örmény katona.

Azerbajdzsán hétfőn bejelentette, hogy július 29-től augusztus 10-ig az ország több városában Törökországgal közös hadgyakorlatot tartanak – írta a Kommerszant orosz napilap internetes oldala.

Örményország és Azerbajdzsán több évtizede konfliktusban áll egymással a zömében örmények lakta Hegyi-Karabah miatt. A térség hivatalosan Azerbajdzsánhoz tartozik, de az 1994-ben véget ért, véres fegyveres konfliktus eredményeként magukat helyi örményeknek valló szakadárok ellenőrzése alá került, Baku szerint viszont Örményország hadserege is jelen van a területen. A szigorúan őrzött frontvonalon időről időre kiújulnak a harcok az azerbajdzsáni hadsereggel, a mostani összecsapás azonban a két ország határa mentén, az enklávétól mintegy háromszáz kilométerre északabbra történt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.