Újra bezárkóznak az államok

Miután utazók milliói indultak meg, hogy Európa tengerpartjain pihenjenek, számos országban újra emelkedni kezdett a koronavírus-fertőzöttek száma. Az Egyesült Királyság és Spanyolország között diplomáciai csörte is kibontakozott a frissen bevezetett brit karanténintézkedések miatt. Németország közben ugyancsak óva intett attól, hogy a nyaralni vágyók Spanyolország egyes régióiba induljanak. A belgiumi Antwerpenben a számok láttán éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el.

Judi Tamara
2020. 07. 28. 17:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Őszintének kell lennünk azzal kapcsolatban, ami Európában, az európai barátainkkal történik. Attól tartok, hogy egyes területeken már a vírus második hullámának jeleit látjuk – mondta Boris Johnson brit miniszterelnök, egyúttal védelmébe véve a londoni kormány azon döntését, miszerint a Spanyolországból hazatérőket kéthetes karanténra kötelezik. A koronavíruson átesett konzervatív politikus szerint határozott és gyors döntésekre van szükség, amint észlelhető gócpontok kialakulása. Az Egyesült Királyság és Spanyolország között diplomáciai feszültség is tapasztalható a brit karanténintézkedés miatt: Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök egy hétfő esti televízió-műsorban igazságtalannak nevezte, sérelmezve, hogy a népszerű üdülőhelyek – Mallorca, Ibiza és a Kanári-szigetek – szintén a korlátozás hatálya alá esnek. Szerinte a szóban forgó spanyol szigetek statisztikai szempontból még az Egyesült Királyságnál is biztonságosabbak.

A turisták körében népszerű Katalóniában a múlt héten már bőven ötezer felett járt az összesen regisztrált fertőzöttek száma a járvány kitörése óta, miközben ugyanez az adat egy héttel korábban még háromezer körül mozgott. Tegnap a berlini külügyminisztérium Katalónia mellett Aragónia és Navarra tartományokat nevezte meg olyan területekként, ahova a németek csak különösen indokolt esetekben utazzanak. A hétfőn regisztrált 855 spanyolországi megbetegedésből több mint négyszáz Navarrában található. Barcelonában már múlt héten bejelentették, hogy éjféli zárórát rendelnek el a túlzsúfolt bárok miatt.

A németek is okkal óvatosak: a Robert Koch országos járványügyi intézet (RKI) friss adatai szerint tegnap több mint hatszázzal nőtt a fertőzöttek száma az országban – ez óvatos és lassú növekedést jelent. – Meg kell akadályoznunk, hogy az utazásból hazatérők megfertőzzenek másokat és láncok alakuljanak ki – vélekedett Jens Spahn német egészségügyi miniszter hétfőn, bejelentve, hogy már jövő héten elrendelhetik a kötelező tesztelést a nyaralásból visszatérőknek. Az RKI kockázati listáján jelenleg több mint 130 veszélyes ország szerepel, ám zömükben nem európai államok – utóbbi rövidesen változhat, például a spanyolországi adatok fényében. – Könnyelműség tapasztalható a mindennapokban és természetesen a vakáció alatt is. Ekkor az emberek inkább elengedik magukat. Aggasztanak az illegális bulik és a fotók, amiket látok – fűzte hozzá Spahn.

Franciaországban szintén tudatosan készülnek a járvány második hullámára. A kormány a hét elején arra kérte a vállalatokat, hogy kezdjenek felhalmozni egészségügyi maszkokat. A napi megbetegedések száma közben ezer fölé ugrott – utoljára májusban tettek közzé ilyen mutatókat . A hatóságok kommunikációjából az is kiderül: Párizsban is aggódnak a nyári vakációval járó lazaság miatt.

E héttől Belgium is szigorít: Európa népességarányosan egykor leginkább fertőzött államában ismét háromszáz fölött jár a napi fertőzöttségi mutató. Ez látványosan nagyarányú, több mint hetvenszázalékos növekedést jelent a két héttel ezelőtt tapasztaltakhoz képest. A Belgiumban élők ezentúl legfeljebb öt, háztartáson kívüli ismerőssel lehetnek kapcsolatban, a kültéri rendezvények létszámát pedig kétszáz főben maximalizálták. A kikötőváros Antwerpenben és annak környékén éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el. Hollandiában a múlt héten már 1300 felett járt a heti megbetegedések száma: árulkodó, hogy ezen adat három hete még ötszáz körül mozgott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.