Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Berlinben csak maszkban tüntethetnének a maszkviselés ellen

A városvezetés szerint a tiltakozók fittyet hánynak az óvintézkedésekre.

Magyar Nemzet
2020. 09. 02. 13:38
Berlin, 2020. augusztus 29. Maszkviselés ellen tiltakozó táblát tart a kezében egy férfi a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások elleni tüntetésen Berlinben 2020. augusztus 29-én. A németországi Stuttgartból induló Querdenken 711 mozgalom és jobboldali csoportok által szervezett tüntetés megtartását feltételekhez kötötték a berlini hatóságok. Fotó: Clemens Bilan Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kötelező a szájat és az orrot elfedő maszkot viselni a száz főnél népesebb szabadtéri csoportosulásokon, különösen a tüntetéseken! – jelentette be kedden Michael Müller, Berlin szociáldemokrata polgármestere. A szabály az ennél kisebb tüntetésekre is vonatkozik, amennyiben azokon „énekelnek vagy skandálnak” – azaz gyakorlatilag bármilyen demonstrációra. A német főváros az után döntött a szigorítás mellett, hogy múlthét szombaton hiába próbálták betiltatni a koronavírus-járvány miatt bevezetett óvintézkedések ellen szervezett, több mint húszezer embert vonzó demonstrációt, amely egyébként azzal végződött, hogy szélsőjobboldaliak egy csoportja „megrohamozta” a Reichstag épületét. A politikusok szerint ezeken a tiltakozásokon az emberek fittyet hánynak a fizikai távolságtartásra, és nem tartják be az alapvető higiéniai szabályokat sem, amely növeli a fertőzés kockázatát.

A nyolcvanmilliós Németországban a kezdeti hatékony védekezés után az utóbbi hetekben ismét megugrott az új megbetegedések száma, az elmúlt 24 órában például 1218 új esetet regisztráltak, ezzel 245 ezer fölé kúszott az összes fertőzött száma. Az országban eddig csak az üzletekben, a tömegközlekedésen, az iskolák egy részében volt kötelező a maszkviselés.

Maszkviselés ellen tiltakozó táblát tart a kezében egy férfi a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások elleni tüntetésen Berlinben 2020. augusztus 29-én. A németországi Stuttgartból induló Querdenken 711 mozgalom és jobboldali csoportok által szervezett tüntetés megtartását feltételekhez kötötték a berlini hatóságok
Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan

A tízezreket vonzó tüntetések országosan nagy vihart kavartak. A mérsékeltebb tiltakozók a túl szigorú kormányzati óvintézkedések ellen emelnek szót, de soraikban ott vannak a vadabb összeesküvés-elméletek hívei is, illetve egyes narratívák szerint a szélsőjobboldali elemek. A Der Spiegel magazin megbízásából készült közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek kétharmada nem helyesli a demonstrációkat. A felmérés arra is rámutat, hogy leginkább a kormánykoalíció hívei az elutasítók, míg az ellenzékiek közül leginkább a bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) szavazói megértőbbek a tiltakozásokkal.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.