időjárás 19°C Cintia , Norbert 2023. június 6.
logo

Németország is külön utakon szerzett vakcinákat

Koren-Karczub Tímea
Forrás: Reuters, The Spectator
2021.01.19. 20:02
Németország is külön utakon szerzett vakcinákat

– Az Európai Bizottság nyárig a felnőtt lakosság hetven százalékát beoltatná – jelentette ki Margarítisz Szkínász, sürgetve a tagállamokat, hogy gyorsítsák fel az oltási folyamatot. Az európai életmód előmozdításáért felelős uniós biztos a járványkezelési stratégia ismertetése közben arra azonban már nem adott választ, hogy elegendő vakcina híján mégis hogyan lehetne gyorsítani.

Mint kiderült, Németország szeptemberben kétoldalú megállapodást kötött a Pfizer–BioNTech gyógyszergyártókkal annak érdekében, hogy az uniós vakcinabeszerzésen túl további harmincmillió adag oltóanyagra tegyen szert.

A német egészségügyi minisztérium elmondása szerint az egyezségről az Európai Unió is tudott. Hozzátették: az uniós országok köthetnek külön megállapodást azokkal az oltóanyaggyártókkal, amelyekkel az EU is szerződött, de csak akkor, ha az EU megkötötte a saját szerződését, és ha a tagországok ellátását nem befolyásolja az újabb egyezség.

A szövetségi állam ebben az évben még kilencvenmillió adag vakcinát vár a Pfizer és a BioNTech cégektől, mivel arra számít, hogy az EU közös beszerzéséből rá eső hatvanmillió oltóanyag mellett további harmincmilliót szerezhet be a gyártócégekkel kötött külön megállapodása révén
Fotó: MTI

A német különutas beszerzésről azonban már két hónappal azelőtt egyeztek meg a felek, hogy az EU megkötötte volna saját szerződését a gyártócégekkel novemberben.

Az Európai Bizottság egyik szóvivője azt nyilatkozta, nincs információja a németek kétoldalú szerződéséről, arra pedig nem volt hajlandó válaszolni, hogy ez sérti-e az EU-val kötött megállapodásokat. A szóvivő ugyanakkor arról számolt be: a tagországok kötelezettséget vállaltak, hogy nem folytatnak külön tárgyalásokat a gyógyszergyártó cégekkel az EU-s országok közötti versengés elkerülésének érdekében.

Németország nem csak a német–amerikai oltóanyag beszerzését sürgeti:

január elején napvilágot láttak a hírek, miszerint Angela Merkel német kancellár és Vlagyimir Putyin orosz elnök a Szputnyik V közös előállításáról tárgyalt.

Angela Merkel német kancellár és Vlagyimir Putyin orosz elnök
Fotó: Reuters

Ez akkor valósulhat meg, ha az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóváhagyja az orosz vakcinát, ami hónapokba telhet. A The Spectator brit hetilap cikke szerint a német–orosz tárgyalás arra késztetheti az EMA-t és az EU-t, hogy cselekedjenek és hangolják össze az intézkedéseiket. A cikk publicistája kiemeli, hogy ha ez nem történik meg, előfordulhat, hogy a Szputnyik V más úton fog a németekhez eljutni.

A külön úton folytatott tárgyalások egyrészt Németország aggodalmát fejezik ki, miszerint nem jut megfelelő mennyiségű vakcinához, másrészt az EU közös beszerzési programja miatti növekvő elégedetlenséget.

A bírálatok szerint lassú a vakcinák kiosztása az EU tagországai között a világ más részeihez képest, ahol már előrehaladott állapotot mutat a beadott oltóanyagok száma. Nemrég már Lengyelország is kijelentette, hogy inkább közvetlenül a gyártókkal egyezkedik.

Covid-19

Brit egészségügyi miniszter: három adag oltás nyújt védelmet

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.