Olaszországban jól halad a koronavírus elleni oltási kampány

Hamarosan két saját fejlesztésű vakcinára is támaszkodhat a dél-európai ország.

2021. 01. 07. 9:37
null
Róma, 2020. december 28. Egészségügyi dolgozó megkapja a koronavírus elleni vakcinát a római Santa Maria Della Pieta kórházban 2020. december 28-án. Olaszországban elõször az egészségügyben dolgozóknak adják be az oltást. Az Európai Bizottság december 21-én adott feltételes forgalomba hozatali engedélyt a német BioNTech és az amerikai Pfizer gyógyszeripari vállalatok által kifejlesztett vakcina európai alkalmazására. MTI/LaPresse/AP/Cecilia Fabiano Fotó: Cecilia Fabiano
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rekordot döntött Olaszországban az egy nap alatt beoltottak száma: nyolcvanezer személy beoltását hajtották végre kedden. Mindeddig 321 077 olasz állampolgár adatta be magának a várva várt vakcinát. Németország után Olaszország juthatott a legtöbb oltóanyaghoz az európai tagországok közül. A jelenleg rendelkezésére álló 479 700 dózis 54 százalékát használták már fel, de a Pfizer és a BioNTech közösen kifejlesztett oltóanyagának következő szállítmánya némi késéssel érkezik majd – jelentett be Domenico Arcuri olasz járványbiztos.

A koronavírus elleni oltóanyag megérkezésével Olaszország számára is megcsillant a remény a pandémia leküzdésére. Az uniós tagországokhoz hasonlóan december 27-én indult az oltási kampány a dél-európai államban, elsőként a római Lazzaro Spallanzani kórházban. Első körben 9750 dózis érkezett a vakcinából, amelyeket a járvány által leginkább sújtott tartományok között osztottak szét. Ezt követően 470 ezer szérum érkezik hetente Olaszországba. Először az orvosokat és az ápolókat, illetve a súlyos betegségben szenvedőket, az idősotthonok lakóit, illetve azok személyzetét oltják be. Ezután következnek a nyolcvan év felettiek, majd a hetven év felettiek. Szeptemberre várják a lakosság hetven-nyolcvan százalékának beoltását, amely a nyájimmunitáshoz szükséges. Összesen 202 millió szérumra van szükség a teljes népesség beoltásához.

Két saját fejlesztésű vakcinára is támaszkodhat Olaszország. Az AstraZeneca oltóanyagát az oxfordi egyetem és a Róma környékén található IRBM kutatóközpont együttműködésével fejlesztették ki. A vakcina – amelynek engedélyezését az európai országok egyelőre csak az Egyesült Királyságban hagyták jóvá – már januárban forgalomba kerülhet, az ára 2,80 euró, és negyvenmillió dózis előállítását tervezik. A római Spallanzani kórház oltóanyaga nyár elején lesz elérhető. Kórházakban, egészségügyi központokban, illetve a nagyvárosok főterein elhelyezett, virág szimbólummal jelzett vakcinaközpontokban lesz lehetőség az oltás beadatására.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.