Egyre több vakcinagyártó kopog az Európai Unió ajtaján

Január végén lesz döntés az AstraZeneca által kifejlesztett oltóanyag forgalmazásának ajánlásáról.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 01. 12. 14:09
null
Newcastle, 2021. január 11. Az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca svéd-brit gyógyszergyártó koronavírus elleni oltóanyagának beadására készül egy ápoló az angliai Newcastle oltóközpontjában 2021. január 11-én. Ez a hét új oltóközpont egyike, amelyek ezen a napon nyíltak meg Angliában a vakcinák tömeges beadására. A felirat arra figyelmeztet, hogy csak elõzetes jelentkezés alapján fogadják a pácienseket. MTI/AP/Scott Heppell Fotó: Scott Heppell
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Bizottság a héten a francia Valneva gyógyszergyártó céggel zárhatja le tájékozódó megbeszéléseit

a koronavírus elleni potenciálisan hatékony vakcina felvásárlására, és elindítják a beszerzési folyamatokat – jelentette be a brüsszeli testület oltásforgalmazókkal folytatott tárgyalásainak vezetője az Európai Parlament által szervezett keddi meghallgatáson. Sandra Gallina hozzátette, hogy a bizottság

az amerikai Novavax oltóanyaggyártóval is várhatóan hamarosan megállapodást köt

kétszázmillió dózis felvásárlására, miután december középen lezárta a beszerzésről szóló tárgyalásokat. Közölte azt is: az unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő Európai Gyógyszerügynökség (EMA) várhatóan

január végén dönt a brit–svéd érdekeltségű AstraZeneca gyógyszervállalat által kifejlesztett oltóanyag forgalmazásának ajánlásáról.

Bejelentését Ursula von der Leyen, a bizottság elnöke is megerősítette Twitter-üzenetében: „Az EMA megvizsgálja az oltóanyag biztonságosságát és hatékonyságát, és amennyiben pozitív értékelést ad, a bizottság a lehető leggyorsabban engedélyezni fogja annak forgalomba hozatalát” – írta.

Az Európai Bizottság ez idáig az AstraZeneca, a Sanofi–GSK, a Johnson & Johnson csoportba tartozó Janssen Pharmaceutica NV, a BioNtech–Pfizer, a CureVac és a Moderna vállalatokkal írt alá vakcinabeszerzésről szóló szerződést, továbbá – az EMA ajánlásával – a Pfizer–Biontech és a Moderna cégek fejlesztette oltóanyagoknak adott forgalombahozatali engedélyt.

Az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár által kifejlesztett vakcinának alacsonyabb az előállítási költsége a rivális oltóanyagokéhoz képest, és a szállítása is jóval egyszerűbb, mint például a Pfizer és a BioNTech termékének, amelyet mínusz hetven Celsius-fokon kell tárolni szállítás közben.

Gallina arról is beszélt, hogy az oltóanyagok szállítása áprilistól kezdve felgyorsul, sokkal nagyobb mennyiség jut el a tagállamokba a második negyedévtől kezdve. Az Európai Unión egyre nagyobb a nyomás, hogy gyorsítsa fel az új vakcinák engedélyezését annak érdekében, hogy meg tudják fékezni a koronavírus terjedését, amelynek a kontinensen már több mint 620 ezer halálos áldozata van.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.