Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. június 25.
Lengyelország
Hollandia
18:002024. június 25.
Ausztria

Nem lesz jelen a müncheni meccsen Orbán Viktor

Brüsszelből szurkol majd a magyar csapat sikeréért a kormányfő.

Magyar Nemzet
2021. 06. 23. 10:28
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzet értesülései szerint Orbán Viktor kormányfő nem lesz jelen a mai német–magyar meccsen Münchenben.

Ennek információink szerint az az oka, hogy a magyar miniszterelnök Brüsszelbe utazik az EU-csúcsra, és onnan szurkol majd a magyar válogatottnak.

A német sajtó Orbán Viktor lépését ezzel szemben úgy értelmezi, hogy a magyar kormányfő egy újabb szintre emeli azt a vitát, amely arról szól, hogy szivárványszínekbe borítsák a német stadiont.

A Münchenben találalható Allianz Aréna szivárványszínű kivilágítással
Fotó: FLICKR

A Merkur.de cikke arról számol be, hogy Orbán Viktor eredetileg megjelent volna Münchenben a magyar válogatott meccsén, ám a kormányfő nyilvánvalóan meggondolta magát a magyarországi LMBTQ-személyek jogait korlátozó jogszabályok kritikus fogadtatása és a müncheni aréna kivilágításának vitája miatt.

A német cikkből kiderül, hogy Dieter Reiter müncheni polgármester fordult az Európai Labdarúgó-szövetséghez (UEFA) azzal a kéréssel, hogy szeretnék szivárványszínben kivilágítani a mérkőzésnek otthont adó Allianz Arenát. A politikailag és vallásilag semleges szervezet elutasította a kérést annak politikai jellege miatt.

– A kéréssel a magyar parlament döntését célozzák meg – írja az UEFA.

A Die Zeit német hetilap szintén az Allianz Aréna szivárványos kivilágítása körül zajló vitával magyarázta, hogy Orbán Viktor nem utazik el Münchenbe.

A cikkből kiderül: a magyar miniszterelnök arra kérte a német politikusokat, hogy tartsák be az UEFA tilalmát.

– Nem állami döntés, hogy a müncheni aréna vagy bármely más európai stadion szivárványszínekben világítson – fogalmazott a kormányfő a dpa német hírügynökségnek.

Claudia Roth, a német parlament (Bundestag) alelnöke ugyanakkor elfogadhatatlannak minősítette az UEFA döntését – tette hozzá a Die Zeit.

Mindeközben a Politico is megírta, hogy a magyar kormányfő Brüsszelbe utazik szerdán, ahol együtt vacsorázik Giorgia Melonival, az Olasz Testvérek nevű jobboldali párt vezetőjével.

A találkozón részt vesz még Janez Janša szlovén és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.