időjárás 7°C Ignác 2023. február 1.
logo

Nem lesz jelen a müncheni meccsen Orbán Viktor

Magyar Nemzet
2021.06.23. 10:28
Nem lesz jelen a müncheni meccsen Orbán Viktor

A Magyar Nemzet értesülései szerint Orbán Viktor kormányfő nem lesz jelen a mai német–magyar meccsen Münchenben.

Ennek információink szerint az az oka, hogy a magyar miniszterelnök Brüsszelbe utazik az EU-csúcsra, és onnan szurkol majd a magyar válogatottnak.

A német sajtó Orbán Viktor lépését ezzel szemben úgy értelmezi, hogy a magyar kormányfő egy újabb szintre emeli azt a vitát, amely arról szól, hogy szivárványszínekbe borítsák a német stadiont.

A Münchenben találalható Allianz Aréna szivárványszínű kivilágítással
Fotó: FLICKR

A Merkur.de cikke arról számol be, hogy Orbán Viktor eredetileg megjelent volna Münchenben a magyar válogatott meccsén, ám a kormányfő nyilvánvalóan meggondolta magát a magyarországi LMBTQ-személyek jogait korlátozó jogszabályok kritikus fogadtatása és a müncheni aréna kivilágításának vitája miatt.

A német cikkből kiderül, hogy Dieter Reiter müncheni polgármester fordult az Európai Labdarúgó-szövetséghez (UEFA) azzal a kéréssel, hogy szeretnék szivárványszínben kivilágítani a mérkőzésnek otthont adó Allianz Arenát. A politikailag és vallásilag semleges szervezet elutasította a kérést annak politikai jellege miatt.

– A kéréssel a magyar parlament döntését célozzák meg – írja az UEFA.

A Die Zeit német hetilap szintén az Allianz Aréna szivárványos kivilágítása körül zajló vitával magyarázta, hogy Orbán Viktor nem utazik el Münchenbe.

A cikkből kiderül: a magyar miniszterelnök arra kérte a német politikusokat, hogy tartsák be az UEFA tilalmát.

– Nem állami döntés, hogy a müncheni aréna vagy bármely más európai stadion szivárványszínekben világítson – fogalmazott a kormányfő a dpa német hírügynökségnek.

Claudia Roth, a német parlament (Bundestag) alelnöke ugyanakkor elfogadhatatlannak minősítette az UEFA döntését – tette hozzá a Die Zeit.

Mindeközben a Politico is megírta, hogy a magyar kormányfő Brüsszelbe utazik szerdán, ahol együtt vacsorázik Giorgia Melonival, az Olasz Testvérek nevű jobboldali párt vezetőjével.

A találkozón részt vesz még Janez Janša szlovén és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő is.

Percekre a csodától

A játékosok 1,1 milliárd forint bónuszt kapnak az MLSZ-től

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.