Cseh Katalin a Facebookon fenyegette meg a tálibokat

A Momentum európai parlamenti képviselője azt ígérte, nem fogja hagyni, hogy az atrocitások elkövetői elkerüljék a felelősségre vonást.

Magyar Nemzet
2021. 08. 16. 13:35
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Prioritásként kell a szemünk előtt lebegnie annak, hogy mindenki, aki el kívánja hagyni Afganisztánt, ezt biztonságban meg is tehesse. A nemzetközi közösségnek el kell érnie, hogy a repülőterek, a légtér és a szárazföldi határátkelőhelyek nyitva maradjanak. Ne feledjük, Afganisztán tragédiájának a legnagyobb vesztesei maguk az afgán állampolgárok, különösképpen az afgán nők” – írta Cseh Katalin a közösségi oldalán hétfőn. 

 

A Momentum európai parlamenti képviselője szerint „belegondolni is borzalmas, hogy a saría bevezetésére készülő tálibok uralma alatt az eddig is szörnyen nehéz körülmények között élő afgán nőknek nem marad esélyük teljes jogú állampolgárként élni a saját hazájukban”. Mint írta, a hamarosan ülésező Európai Parlament is tárgyalni fogja az afgán helyzetet. 

Ezután megfenyegette a tálibokat, hogy az uniós parlament külügyi bizottságának tagjaként nem fogja hagyni, hogy az emberi jogi atrocitások elkövetői elkerüljék a felelősségre vonást. 

Cseh Katalin posztjában annak a Washingtonnal szemben némileg kritikus véleményének is hangot adott, hogy az amerikai csapatok kivonulása után a legrosszabb forgatókönyv valósult meg az országban.

Az uniós intézményekből lényegében csak az utóbbi órákban kezdtek el szállingózni a Csehéhez hasonló politikai nyilatkozatok, miután a tálibok a hétvégén már Kabult is bevették. Josep Borrell, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője szintén hétfőn jelezte, hogy a tagállamok külügyminiszterei kedd délután rendkívüli videókonferencián tárgyalják az afgán helyzetet. Charles Michel, az Európai Tanács vezetője is csak vasárnap este szólalt meg az ügyben: mint azt a Twitteren írta, folyamatosan egyeztet Josep Borrell-lel a fejleményekről, az Afganisztánban lévő uniós állampolgárok, alkalmazottak és családtagjaik biztonsága pedig rövid távon egyértelmű prioritást jelent. 

A dosszié további cikkei: 

Borítókép: Cseh Katalin, a Momentum európai parlamenti képviselője.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.