Emmanuel Macron is újabb menekülthullámtól tart

A francia államfő szolidaritásra és a menekülteknek nyújtandó védelem összehangolására szólított fel.

MTI
2021. 08. 16. 21:31
French President Emmanuel Macron takes part in a conference at the UCL university in Louvain-La-Neuve
French President Emmanuel Macron takes part in a conference at the UCL university in Louvain-La-Neuve, on the last day of an official state visit in Belgium, November 20, 2018. REUTERS/Yves Herman/Pool - RC18CD54B340 Fotó: REUTERS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az afganisztáni ingatag helyzet azzal a következménnyel járhat, hogy újabb bevándorlási hullámok érhetik el Európát – jelentette ki Emmaneuel Macron francia elnök hétfőn, hozzátéve, hogy emiatt Franciaország Németországgal és más európai államokkal együtt kezdeményezi, hogy átütő és összehangolt választ adjanak erre a kihívásra a tranzitországok segítségével. Macron kiemelte, hogy Franciaország továbbra is védelmet fog nyújtani a legkiszolgáltatottabb embereknek, és ki fogja venni a részét a terhek szervezett és igazságos nemzetközi elosztásában. 

 

A francia államfő szolidaritásra és a menekülteknek nyújtandó védelem kritériumainak összehangolására szólított fel.

 

Az afganisztáni zűrzavarból az iszlamista fegyveres csoportok próbálnak majd hasznot húzni – mondta Macron televíziós beszédében. A tálibok hatalomátvétele Afganisztánban a nemzetközi béke és biztonság elleni kihívás egy közös ellenséggel szemben. Franciaország mindent megtesz annak érdekében, hogy Oroszországgal, az Egyesült Államokkal és Európával hatékonyan tudjon együttműködni a közös érdekük érvényesítéséért. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának közös és egységes válaszlépést kell adnia – szorgalmazta Macron Franciaország továbbra is harcolni fog az iszlamista terrorral szemben, Afganisztán nem válhat újra a terroristák menedékévé – szögezte le a francia elnök.

Macron elmondta: a francia hatóságok most azon dolgoznak, hogy biztonságba helyezzék az Afganisztánban tartózkodó francia állampolgárokat, illetve azokat az afgánokat – tolmácsokat, sofőröket, szakácsokat és másokat –, akik korábban segítették Franciaországot. Hozzátette, hogy már csaknem nyolcszáz embert sikerült kihozni Afganisztánból, de még sokan maradtak hátra, az ő evakuálásukon nagy erőkkel dolgoznak.

 

Franciaország védelme alatt állnak jelenleg az Európai Unió afganisztáni képviselői, illetve az uniós képviselet afgán segítői is – mondta el a francia elnök.

Borítókép: A migráció miatt aggódik Emmanuel Macron francia államfő  Forrás: REUTERS/Yves Herman/Pool

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.