Már Oszama bin Laden is tudta: Biden alkalmatlan elnöknek

Az egykori terroristavezér merényletet tervezett Barack Obama ellen, hogy Biden vegye át a helyét.

2021. 08. 21. 11:46
bin Laden, Oszama
Forrás: MTI/EPA/ODNI Fotó: -------------------
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megtiltotta terroristáinak Oszama bin Laden, az al-Kaida egykori vezetője, hogy megöljék Joe Bident, mondván: ha ő lesz az elnök, „válságba sodorhatja az Egyesült Államokat” – derült ki bin Laden egy 2010 májusában írt leveléből. Ekkoriban Biden a Barack Obama vezette adminisztráció alelnöke volt, és Bin Laden arra szólította fel a terrorszervezet tagjait, hogy Obamát, valamint David Petraeus tábornokot, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) későbbi igazgatóját vegyék célba, hiszen, ha Obama ellen sikeres merényletet hajtanak végre, az amerikai törvények szerint az alelnök veszi át a helyét.

Biden teljesen felkészületlen erre a feladatra, és ez válságba sodorhatja az Egyesült Államokat

– fogalmazott 48 oldalas, egyik segítőjének címzett írásában Bin Laden, amelyben arra is fény derült, hogy álláspontja szerint Petraeus megölése megváltoztatná az afganisztáni háború kimenetelét.

„Az erőforrásokat a más muszlim országokban elkövetett terrortámadások helyett az Egyesült Államok elleni közvetlen támadásokra kell összpontosítani” – áll az egykori terroristavezér levelében. Bin Laden azt tervezte, hogy az Obama és Petraeus elleni merényleteket külön-külön csapatok fogják végrehajtani Pakisztánban és Afganisztánban, ha az amerikai politikusok bármelyik országba látogatnának. Bin Laden levele már 2012-ben nyilvánosságra került, de relevanciája – az amerikai csapatkivonás és a tálib hatalomátvétel – miatt ismét a sajtó érdeklődésének a középpontjába került.

A levelet azok között a dokumentumok között találták meg, amelyeket Bin Laden egykori pakisztáni menedékhelyén őriztek. 2011-ben amerikai kommandósok rohamozták meg az épületet, s megölték a 2001. szeptember 11-i terrortámadások felelősének tartott al-Kaida vezért. A levelet egyébként Donald Trump volt amerikai elnök fia, ifj. Donald Trump is idézte tavaly júniusban: „Bin Laden le akart számolni Obama elnökkel, hogy helyére Biden kerüljön, aki annyira alkalmatlan, hogy elnöksége az Egyesült Államok pusztulásához vezetne” – hangsúlyozta a republikánus politikus.

Joe Biden amerikai elnök (k) az afganisztáni helyzetről beszél a washingtoni Fehér Házban 2021. augusztus 20-án. Mellette Kamala Harris amerikai alelnök (b) és Antony Blinken amerikai külügyminiszter. Fotó: MTI/EPA/Chris Kleponis

Joe Bident egyre több kritika éri, amiért kapkodva hajtották végre az amerikai csapatkivonást, teret engedve a tálibok offenzívájának, valamint azért, mert cserben hagyta az afgánokat. Július 8-án az amerikai elnök még arról beszélt, valószínűtlennek tartja, hogy a fegyveresek átvennék az uralmat Afganisztán felett, és tagadta, hogy káosz uralkodna el Kabulban.

 

Borítókép: Az amerikai nemzeti hírszerzés igazgatójának hivatala (ODNI) által 2015. május 20-án közreadott videófelvételről készített kép Oszama Bin Ladenről, az al-Kaida nemzetközi iszlamista terrorszervezet néhai vezetőjéről videóüzenete közben (MTI/EPA/ODNI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.