Többet költ az Európai Unió magánrepülőgépekre

Hiába drágább és magasabb a károsanyag-kibocsátása, az uniós vezetők is utaznak olykor privát gépeken.

Magyar Nemzet
Forrás: Politico, Dailymail2021. 08. 12. 12:30
German Defense Minister von der Leyen briefs the media at the EU Parliament in Brussels
German Defense Minister Ursula von der Leyen, who has been nominated as European Commission President, briefs the media after the Conference of Presidents of European Parliament's party blocs in Brussels, Belgium, July 10, 2019. REUTERS/Francois Lenoir - RC1BC4DB2810 Fotó: REUTERS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Annak ellenére, hogy az Európai Unió ígéretet tett a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére az éghajlatváltozással kapcsolatos célkitűzéseinek elérése érdekében, Brüsszel 13,5 millió euróra (majd 5 milliárd forintra) növelte a tisztviselők „légi taxi” járataira fordított összegét a következő öt évre – írja a Politico egy uniós pályázati adatbázisában található dokumentumra hivatkozva.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke 2020-ban hatszor, 2021-ben nyolcszor vett igénybe magánrepülőgépet utazásaihoz. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke eddig 15-ször utazott hivatalos céllal magánrepülőgéppel ebben az évben (ezek közül hármat a belga légierő biztosított). Tavaly decemberben botrány is volt az utakból, amikor a brit Daily Mail napilap arról írt: Ursula von der Leyen utazásainak felére magánrepülőgépeket rendelt. Ezek a járművek ugyanis húszszor több szén-dioxidot bocsátanak ki kilométerenként, mint egy kereskedelmi járat — hívta fel a figyelmet a brit lap. Annak ellenére, hogy például Brüsszelből másfél óra alatt lehet eljutni vonattal a környező fővárosokba, sajtóértesülések szerint Ursula von der Leyen és munkatársai ezeket a magángépeket viszonylag rövid távolságra használták: többek között Berlinbe utaztak egy csúcstalálkozóra, mielőtt továbbutaztak a globális elit éves találkozójára, a svájci Davos-i világgazdasági fórumra. 

Úgy tudni, az egyik legdrágább „személyenkénti” repülőgép az öt éjszakás utazás volt a berlini csúcsra, majd Davosba és Tel-Avivba, hogy ott a bizottsági elnök meglátogasson egy holokauszt-emlékművet. Ez személyenként több mint 2,8 millió forintba került.

A Politico emlékeztetett arra is,, hogy von der Leyen elődje, Jean-Claude Juncker 2019-ben 14-szer utazott magángéppel, rövid hivatalos utakra, többek között az alig 350 kilométerre kevő Strasbourgba.

 

A bizottság szerint ilyen gépeket csak kivételes körülményekre kérhetnek, például biztonsági okokból, vagy ha kereskedelmi járat nem áll rendelkezésre. A Politico idéz egy tisztviselőt, aki szerint az intézmény saját szabályai előírják, hogy csak az elnök repülhetkivételes” hivatalos ügyekben bérelt légi járművekkel, és csak akkor, ha nincs megfelelő kereskedelmi szolgáltatás, sürgős esetekben, az indokolatlan késések elkerülése érdekében. 

 

Borítókép:  Ursula von der Leyen

Fotó: REUTERS/Francois Lenoir - RC1BC4DB2810

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.