Zsúfolásig teltek afgánokkal a külföldi csapatokért indult járatok

Az emberek pánikolva rohantak a repülőgépek után, volt, aki a futóműaknában lelte halálát.

Mártonffy Attila
2021. 08. 17. 16:21
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután némileg konszolidálódott a helyzet Afganisztánban – azaz a menekülni akaró afgán civilek tömegei eltűntek a kabuli repülőtér kifutópályájáról –, a hétfő esti felfüggesztés után kedden újraindult a forgalom, s folytatódott az evakuálási program. Immár nem volt akadálya, hogy – egy sikertelen kísérlet után – leszálljon a német légierő A400M típusú szállító repülőgépe is, s elszállítsa a német állampolgárokat. Berlin továbbá ígéretet tett arra is, hogy segít azoknak az afgánoknak, akik különböző minőségben dolgoztak a német kormánynak, beleértve a katonai műveleteket is, és akiket most a tálibok üldöznek. Németország több A400M típusú szállító repülőgépet küldött a térségbe.

Afgánokkal van tele az amerikaiak repülője. Fotó: Europress/EyePress/AFP


Még hétfőn több száz, Afganisztánból menekülni akaró civil hatolt be a nemzetközi repülőtérre, a kialakult káoszban legkevesebb hét ember életét vesztette. Az evakuálás rendjére vigyázó amerikai katonák tömegoszlatás céljából először a levegőbe lőttek, később viszont végeztek két fegyveres afgánnal, akik a tömeget vették célba. Néhány civil azután lelte halálát, hogy lezuhantak egy C–17-es típusú amerikai katonai szállító repülőgépről, amelynek az oldalába kapaszkodtak a felszállás előtt. 

Szörnyű véget ért az a menekülő, aki a gép futóművébe csimpaszkodva próbált kijutni az országból: őt nagy valószínűséggel a futóműaknába visszahúzott kerék zúzta péppé.

Sajtóértesülések szerint a pilóta, mivel nem tudta teljesen behúzni a szerkezetet, kényszerleszállást hajtott végre „egy harmadik országban”. Diplomaták arról beszéltek, tucatnál több katonai gép szállt fel a reptérről, s folyamatosan érkeznek a repülők, például Ausztráliából és Lengyelországból, hogy elszállítsák állampolgáraikat és azok afgán kollégáit. 

A mostani rekordot az a C–17 Globemaster amerikai katonai szállító repülőgép tartja, amely még vasárnap 640 afgánt vett fedélzetére Kabulban és tett le Katarban. 

S mivel biztonsági öv nem volt, az utasok a raktér rögzítőhevedereibe kapaszkodtak. Ennél több, 670 személyt 2013-ban menekített ki egy C–17-es egy Fülöp-szigeteki tájfun elől. A Reach 871 hívójelű gép parancsnokának eleinte nem állt szándékában ekkora „rakománnyal” felszállni, ám a pánikba esett afgánok, akiknek már jóváhagyták az elszállítását, felkapaszkodtak a már csak félig nyitott rámpára. A legénység így inkább felengedte őket.

 

Borítókép: Francia és afgán állampolgárok szállnak fel egy repülőjáratra a kabuli repülőtéren 2021. augusztus 17-én. Fotó: STR/AFP

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.