időjárás 18°C Vilhelmina 2021. September 19.
logo

Lapozó: A francia bíróság felmentette a zsidók meggyilkolásáról prédikáló imámot

Magyar Nemzet
Forrás: Mediaworks
2021.09.15. 15:48 2021.09.15. 16:07
Lapozó: A francia bíróság felmentette a zsidók meggyilkolásáról prédikáló imámot

Egy nigériai prostituáltról neveznek el utcát Brüsszelben · Növekszik az erőszak az olasz fővárosban · Spanyolország élen jár az LMBTQ-közösség elfogadásában · Felmentette a francia bíróság a zsidók meggyilkolásáról prédikáló imámot.

Egy nigériai prostituáltról neveznek el utcát Brüsszelben

Eunice Osayande-ról, egy 2018-ban meggyilkolt nigériai prostituáltról neveznek el egy utcát Brüsszelben. Osayande nevét a belga főváros Északi pályaudvara mögött található utcák egyike viseli majd, mert a néhai szexmunkást ugyanitt gyilkolták meg. Az Északi pályaudvar környéke Brüsszel egyik legveszélyesebb kerülete, a flamand közlekedési vállalat, a De Lijn 2019 májusában jelentette be, hogy a sofőrök biztonságára tekintettel megszünteti megállóit az Északi pályaudvar területén.

Ans Persoons, Brüsszel főpolgármester-helyettese elmondta, hogy a névadással a város vezetése a nők, és azon belül a szexmunkások ellen elkövetett erőszakos támadások egyre növekvő számára szeretné felhívni a figyelmet. A névadó Osayande öt évvel ezelőtt illegálisan, embercsempészek segítségével érkezett Nigériából Belgiumba a jól jövedelmező munkalehetőség reményével. Megérkezése után Osayandét az embercsempészek prostitúcióra kényszerítették, a fiatal nőt egy 17 éves, elégedetlen kuncsaftja ölte meg 17 késszúrással.

Forrás: Brussels Times

Növekszik az erőszak az olasz fővárosban

Egy afrikai migráns egy római távolsági autóbuszon sebesített meg egy buszvezetőt. A 36 éves nigériai származású bevándorló szájmaszk nélkül szállt fel a főváros központjába tartó tömegközlekedési eszközre, majd az utastársak figyelmeztetése ellenére sem volt hajlandó használni a mindenki számára kötelező védelmi eszközt. Az utazók közötti nézeteltérés tisztázására és az elfajuló vita megfékezésére közbeavatkozott a jármű vezetője és felszólította a szabálysértőt a maszk felvételére. Az utazó ellenállást tanúsított, majd megtámadta a buszvezetőt, akit később sürgősséggel kórházba szállítottak. A féktelenül tomboló elkövető a járműben is károkat okozott. 

Forrás: IlMessaggero, Jánosi Dalma

Lapozó: Kormányváltást hozhat a parlamenti választás Norvégiában

Egy afrikai illegális bevándorló rettegésben tartja Rimini városát. A spirituális egység építésére szólította fel a vallások vezetőit az olasz köztársasági elnök. Nyilvánosságra kerültek a párizsi és brüsszeli robbantók sírhelyei. Kormányváltást hozhat a parlamenti választás Norvégiában.

Spanyolország élen jár az LMBTQ-közösség elfogadásában

Egy brit vállalat felméréséből, mely hét európai ország és az USA részvételével zajlott, kiderült: hiába nőtt a közelmúltban a homofób támadások száma, Spanyolország még így is az első helyen áll az LMBTQ-társadalom elfogadásában. Emellett a dél-európai országban a legmagasabb azoknak az aránya is, akik LMBTQ-nak vallják magukat, illetve rokoni, baráti vagy ismerősi körükben LMBTQ-emberek élnek. Arra a kérdésre, „Hogyan reagálna, ha fia, testvére vagy más, közeli hozzátartozója meleg, leszbikus vagy biszexuális emberként lépne ki a szekrényből?”, a spanyol válaszadók 91 százaléka azt mondta, támogatná őt, hat százalék nem tudná eldönteni, mit tegyen, és csak három százalék volt elutasító. Arra a kérdésre, hogy mi lenne a reakció akkor, ha a családtagról kiderülne, hogy transznemű vagy nem bináris személy, 87 százalékra csökkent ugyan az elfogadási arány, de ez még mindig kiemelkedő a többi európai országhoz képest. Spanyolországot az Egyesült Királyság, Olaszország, majd Dánia követi a listán. Az ibériai ország állampolgárai már egy 2018-as, 16 ország részvételével zajló felmérésben is az élen végeztek a transzneműség elfogadása tekintetében. 

Forrás: Dosmanzanas, Tóth Brigitta

Felmentette a francia bíróság a zsidók meggyilkolásáról prédikáló imámot

Toulouse városának bírósága kedden felmentette a „faji alapú gyűlöletkeltés és erőszakra uszítás” vádjai alól azt az imámot, aki 2017-ben egy prédikációjában a zsidók meggyilkolására felszólító passzusokat idézett a Hadiszból, a Mohamed próféta tanításait tartalmazó írásos gyűjteményből.

Az imám, Mohamed Tataiat többek között fennhangon idézte a próféta felszólítását: „Egy zsidó férfi áll mögöttem, jöjj és öld meg.” A szentbeszéd későbbi szakaszaiban, amikor az imám már nem a Hadiszból prédikált, hanem saját kútfőből, a zsidókat és a zsidó vallást célzó erőszakos, gyűlöletkeltő, vallásháborút emlegető kijelentéseket tett. Tataiat antiszemita sztereotípiákat is felhasznált a beszédében, például utalt a zsidók pénztőke feletti irányítására. A szóban forgó prédikáción háromezer muzulmán hívő volt jelen.

A szentbeszéd után a Licra (Nemzetközi Liga a Rasszizmus és Antiszemitizmus ellen) feljelentést tett az imám ellen az erőszakosan antiszemita kijelentései miatt. Az ügyben eljáró Toulouse-i bíróság kedden kihirdetett ítéletében azonban az állt, hogy a Mohamed Tataiat-val szemben felhozott vádak nem bizonyultak valósnak, sőt a bíróság az imámot „mérsékeltnek és ökumenikusnak” nyilvánította.

Az Iszlamofóbia Elleni Felügyelet elnöke, Abdallah Zekri üdvözölte a francia bíróság ítéletét.

Forrás: ValeursActuelles

Borítókép: Illusztráció. Fotó: MTI/Sóki Tamás