Svájc megszavazta a melegházasság legalizálását

A népszavazáson arról is döntöttek, hogy az azonos neműek gyermeket fogadhassanak örökbe.

Magyar Nemzet
2021. 09. 26. 14:09
Supporters pose for a picture after the first projections following a nationwide referendum on same-sex marriage, in Swiss capital Bern on September 26, 2021. - Swiss voters have approved the government's plan to introduce same-sex marriage, according to the first projections following September 26's referendum triggered by opponents of the move. Shortly after the polls closed at noon market researchers GFS Bern, who conducted the main polling throughout the campaign, projected that the "yes" vote was heading for victory, which would bring the Alpine nation into line with most of western Europe. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP) Fotó: AFP/ Fabrice COFFRINI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Svájcban a szavazók 64 százaléka támogatta, hogy legalizálják az azonos neműek házasságát, hogy azonos neműek is fogadhassanak örökbe gyermeket, vagy hogy a leszbikus párok spermadonor segítségével könnyebben vállaljanak gyermeket – derült ki vasárnap a kérdésben rendezett népszavazás első eredményeiből. A szavazatszámlálás várhatóan csak a nap folyamán később fog lezárulni, a referendum eredményéhez azonban nem fér kétség.

Svájc eddig azon kivételek közé tartozott Nyugat-Európában, ahol a homoszexuális párok nem köthették össze az életüket. Az országban 2007 óta bejegyzett élettársi kapcsolaton keresztül biztosítanak jogokat a meleg és a leszbikus pároknak.

Már az előzetes közvélemény-kutatásokból is borítékolható volt azonban a változás, a svájci közszolgálati műsorszolgáltató (Swiss Broadcasting Corporation) szeptember közepén közzétett felméréséből kiderült: az állampolgárok 63 százaléka támogatta, hogy az azonos neműek is házasságra lépjenek, míg mindössze 35 százalékuk ellenezte a javaslatot – két százalék pedig bizonytalan volt a kérdésben. 

 

Borítókép: A győzelmet ünneplik a melegházasság támogatói a referendum után. Forrás: Fabrice Coffrini/AFP

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.