Jarosław Kaczyński visszatér igazi foglalkozásához

Jövő év elején lemond miniszterelnök-helyettesi tisztségéről Lengyelország legbefolyásosabb politikusa.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 10. 13. 21:25
Jaroslaw Kaczynski seen speaking during the Law and Justice
UNIVERSITY OF TECHNOLOGY, GDANSK, POMERANIA, POLAND - 2019/03/30: Jaroslaw Kaczynski seen speaking during the Law and Justice (Prawo i Sprawiedliwosc) convention. (Photo by Mateusz Slodkowski/SOPA Images/LightRocket via Getty Images) Fotó: LightRocket via Getty Images
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jövő év elején lemond miniszterelnök-helyettesi tisztségéről Jarosław Kaczyński, aki a kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság (PiS) vezetőjeként pártelnöki feladataira akar összpontosítani. Kaczyński a PiS parlamenti frakciójának szerdai ülésén tájékoztatta a kormánykoalíció képviselőit, hogy távozik majd a kormányból, és aláhúzta, hogy a döntés a PiS hatékonyabb irányításával függ össze – jelentette a PAP lengyel hírügynökség.

Kaczyński a tavaly októberi részleges kormányátalakítás nyomán lett a belbiztonsági és a védelmi tárcákat felügyelő miniszterelnök-helyettes, de megtartott pártelnöki tisztségét is.

A szerdai frakcióülésen úgy nyilatkozott, nem elegendő, hogy hetente csak egyszer jut el a PiS székházába – mondta egy meg nem nevezett forrás.

Kaczyński már a korábbi sajtónyilatkozataiban is átmenetinek nevezte a kormányfőhelyettesi poszt vállalását. Egyik korábbi interjújában már jelezte, hogy bizonyos feladatok befejezése után igazi foglalkozásához, vagyis a pártvezetéshez tér vissza.

A 72 éves Jarosław Kaczyński Lengyelország legbefolyásosabb politikusának számít. Az egykori kormányfő 2003 januárja óta tölti be megszakítás nélkül a PiS elnöki tisztét, amelyre legutóbb idén júliusban választották újjá. Akkor megerősítette, hogy újraválasztása esetén ez lesz az utolsó pártelnöki időszaka, többet nem vállal. A pártelnöki megbízatás négy évre szól.

 

Borítókép: Getty Images/Mateusz Slodkowski

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.