Lapozó: Katalónia leállítja a diákokat nemek szerint megkülönböztető iskolák finanszírozását

A norvég járványügyi szakember élesen kritizálja Svédországot. Olaszország egyre mélyebbre csúszik a demográfiai lejtőn. Az embercsempészek áldozatául esett migránsok Nagy-Britanniában maradhatnak. Katalónia leállítja a diákokat nemek szerint megkülönböztető iskolák finanszírozását.

Forrás: MEDIAWORKS2021. 10. 13. 18:10
Barcelona, 2017. szeptember 30. 2017. szeptember 30-n kzreadott kp az nll Katalóniát tmogat tanrokrl, szlkrl s dikokrl, miutn elfoglaltk a barcelonai Miquel Tarradell iskolt szeptember 29-n jjel, kt nappal a kataln fggetlensgrl tervezett, s a spanyol kormny ltal betiltott npszavazs eltt. (MTI/EPA/Enric Fontcuberta) Fotó: Enric Fontcuberta Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A norvég járványügyi szakember élesen kritizálja Svédországot

Az egészségügyi és szociális ügyek helyettes igazgatója könyvet írt a járványról, mely szerdán jelenik meg.  Espen Rostrup Nakstad a pandémia alatt nem fogalmazott meg véleményt munkájáról, mert
szerinte a közösségi médiában minden ferdítve jelenik meg. Most viszont fontosnak tartotta összegezni tapasztalatait. A járvány idején szép eredményeket felmutató Norvégia magas beosztású hivatalnoka különböző országok járványkezelésével is foglalkozik könyvében, amelyben hosszasan kritizálja keleti szomszédját. Szerinte Svédország ijesztő módon kezelte a járványt és nem a tudományos eredményekhez és tapasztalatokhoz igazította stratégiáját, hanem saját járványkezeléséhez keresett odaillő elméletekkel, amit cseresznyeszemezgetésnek nevez Nakstad.

Forrás: Dagbladet

Olaszország egyre mélyebbre csúszik a demográfiai lejtőn

Az idén újabb népesedési minimum rekord dőlt meg Olaszországban, amely nem csak a világjárvány pusztításainak tulajdonítható. Az olasz családoknak anyagi támogatásra és stabilitásra lenne szüksége a gyermekvállaláshoz, ezt azonban a jelenlegi politika figyelmen kívül hagyja. A fiatalok egzisztenciális bizonytalansága egyre nyilvánvalóbb, az értelmiség külföldön keres méltányos megélhetést és a családalapításhoz szükséges biztonságos életkörülményeket.

„A pár hónapos lejáratú határozott idejű szerződések elbátortalanítják a fiatalokat a családalapítástól és az utódok nevelésétől” – számol be a szomorú tényekről Nobel Giorgio Parisi gyermekorvos a Lincei Nemzeti Akadémia konferenciáján az ország demográfiai tendenciájáról.

Forrás: ANSA.IT

Az embercsempészek áldozatául esett migránsok Nagy-Britanniában maradhatnak

Nagy-Britannia felsőbírósága kedden hirdette ki az illegális bevándorlással  kapcsolatos és mérföldkövet jelentő döntését. Az ítélet értelmében minden olyan illegális bevándorló, aki embercsempészek és/vagy emberrablók áldozataként került a szigetországba, ezentúl legálisan maradhat és tartózkodhat Nagy-Britannia területén. A döntés minden érintettre automatikusan vonatkozik további bírósági perek indítása nélkül. A friss bírósági döntés egy csapásra több ezer olyan migráns jövőjét érinti majd, akiknek – a brit törvények jogi hiátusa miatt – menedékkérelme már évek óta a brit bevándorlásügyi hivatal és a bíróságok között ingázva elbírálatlanul várakozott. Az ítéletet kihirdető Linden bíró egyúttal arra szólította fel a brit kormányt, hogy haladéktalanul adja ki a tartózkodásra jogosító engedélyeket az évek óta várakozó menedékkérőknek. Arról egyelőre nincs információ, hogy a menedékkérőknek hogyan kell igazolniuk a Nagy-Britanniába érkezésük történetét és azt, hogy embercsempészek áldozatává váltak. A brit belügyminisztérium – amelynek október 19-ig van lehetősége fellebbezést benyújtani az ítélet ellen – még nem adott ki hivatalos közleményt a bíróság döntésére reagálva.

Forrás: RT.COM

Katalónia leállítja a diákokat nemek szerint megkülönböztető iskolák finanszírozását

A régió kormánya úgy döntött, hogy nem hosszabbítja meg az oktatási megállapodást tizenegy iskolával, mert azok továbbra is fiú-lány csoportokra osztják a gyerekeket a koedukált oktatás helyett. A szegregációs központok állami támogatásának visszavonása a következő, 2022–2023-as tanévtől lép hatályba.

„Nem létezhet olyan iskola a 21. században, amely állami pénzből nemek szerint csoportosítja a gyerekeket az osztályokban, (...) és ezzel erősíti a sztereotípiákat" - hangsúlyozta Josep González Cambray regionális oktatási miniszter, aki szerint a döntés 3850 diákot érint majd. Katalónia már korábban befagyasztotta volna az ilyen típusú oktatási intézményeknek szánt közpénzeket, de eddig nem volt rá lehetőségük, sőt, a katalán legfelsőbb bíróság arra kényszerítette volna őket, hogy a 2025–2026-os tanévig hosszabbítsa meg a pénzügyi támogatásokról szóló egyezségeket.

Forrás: ELDIARIO.ES

Borítókép: csak illusztráció; MTI/EPA/Enric Fontcuberta

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.