időjárás 21°C Félix 2023. június 9.
logo

Szomáliai származású a brit képviselő gyilkosa

László Dávid
2021.10.17. 12:03 2021.10.17. 17:59
Szomáliai származású a brit képviselő gyilkosa

Brit állampolgárságú, de szomáliai származású a gyilkos, aki pénteken végzett David Amess konzervatív képviselővel. Az Ali Harbi Ali néven azonosított, 25 esztendős férfit a rendőrség terrorizmus vádjával hallgatja ki. Sajtóértesülések szerint a hatóságok azután minősítették terrorcselekménynek a késes támadást, hogy

az elkövető letartóztatása után dzsihadista ideológiára utaló kijelentéseket tett.

Az is kiderült, hogy a tettesre korábban nem gyanakodott a brit titkosszolgálat, rövid ideig részt vett viszont az úgynevezett prevent, azaz megelőzés programban. Ennek a kormányzati terrorellenes programnak a lényege, hogy még idejében megelőzzék, kiszűrjék azokat az embereket, akik potenciális terroristák lehetnek, vagy támogathatják a terrorizmus bármilyen fajtáját.

Vizsgálják azt is, hogy vajon miért David Amess került a gyilkos célkeresztjébe? A veterán brit képviselő inkább erőteljes euroszkepticizmusáról, állatvédelmi kampányairól volt ismert, nem például iszlám- vagy bevándorlásellenes kijelentéseiről. 

A támadás körülményeiből mégis úgy tűnik, hogy a merénylő kifejezetten csak vele akart végezni, nem minél több áldozatot követelő vérengzésre készült. 

Erre utal például, hogy a késelés és a rendőrség kiérkezése között több perc is eltelt, az elkövető mégsem támadt rá senki másra, mintha letartóztatását várta volna.

David Amess inkább állatvédelmi programjairól volt ismert. Fotó: John Stillwell

A rendőrség a hétvégén több házat átkutatott az üggyel kapcsolatban, és lefoglalta a merénylő elektronikus eszközeit is. Egyelőre azonban nincs jele annak, hogy társai lettek volna, vagy bármelyik terrorszervezethez köthető lenne. Az Egyesült Királyság ad otthont egyébként az egyik legnagyobb szomáliai közösségnek Európában, 2018-as statisztikák szerint hivatalosan 108 ezren élnek az országban.

Nagy-Britanniában öt év alatt ez a második eset, hogy parlamenti képviselővel végeztek, 2016-ban egy szélsőséges ölte meg a munkáspárti Jo Coxot. Ezek után most ismét kiújult a vita arról, hogy szigorítani kellene a brit politikusok védelmén. Londonban, a brit parlamentnek otthont adó Westminsterben ugyanis folyamatos a rendőri jelenlét, saját választókerületeikben azonban a képviselőket lényegében senki nem védi. Priti Patel belügyminiszter máris leszögezte, hogy azonnal változtatásokra van szükség a biztonsági intézkedésekben. Felvetette például, hogy a képviselők védelmet kapjanak nyilvános választókerületi programjaik során, illetve betiltaná a közösségi médiában a névtelen gyalázkodásokat is.

Boris Johnson és Keir Starmer, most egymás mellett. Fotó: Alberto Pezzali

Ebben a kérdésben most politikai oldaltól függetlenül mindenki egyetért. Ennek jelképeként hétvégén Boris Johnson konzervatív kormányfő, és Keir Starmer, az ellenzéki Munkáspárt vezetője egymás mellett állva tisztelegtek az ötgyermekes családapa emléke előtt.

Borítókép: Helyszínelés a tetthelyen. Forrás: MTI/AP/Alberto Pezzali

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.