időjárás 1°C Rajmund, Zelma 2022. January 23.
logo

A szülőknek kell dönteniük arról, gyermekük milyen ideológiákkal találkozhat az iskolában

Forrás: V4NA HÍRÜGYNÖKSÉG
2021.11.21. 13:52 2021.11.21. 20:46
A szülőknek kell dönteniük arról, gyermekük milyen ideológiákkal találkozhat az iskolában

Az amerikaiak többsége szerint a szülőknek kell eldönteniük, hogy gyermekük milyen szexuális és fajelméleti kérdésekkel találkozhat az iskolákban, derül ki egy friss felmérésből – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

A héten adta ki harmadik éves jelentését a Becket Fund for Religious Liberty nevű szervezet, amely az amerikaiak körében végzett, 21 kérdésből álló felmérése alapján állapítja meg a vallásszabadság helyzetét az Egyesült Államokban.

A kutatás során számos kérdésben kérték ki az amerikai lakosok véleményét, többek között a közoktatás aktuális témáiról is kérdezték az embereket. A közoktatás témája az elmúlt hónapokban nagy figyelmet kapott, miután egyre többen emelték fel a hangjukat azon szülők közül, akik ellenzik az iskolákban a különböző szexuális tartalmú témák, a genderelmélet és a kritikus fajelmélet oktatását.

Az oktatás kérdése nagy szerepet kapott a 2021-es virginiai kormányzóválasztás során is, amelyet végül a republikánus Glenn Youngkin nyert meg. A Youngkinnel folytatott vitában, a demokrata jelölt, Terry McAuliffe az oktatás kapcsán kijelentette, hogy „nem hiszem, hogy a szülőknek meg kellene mondaniuk az iskoláknak, hogy mit tanítsanak” – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

A most publikált felmérésből kiderül, hogy

az amerikai szülők 63 százaléka úgy véli, a tankerületek helyett a szülőknek kell dönteniük arról, hogy milyen ideológiákról tanulhat gyermekük az iskolában.

Szerintük a szülőknek joguk van ahhoz, hogy ne járuljanak hozzá, hogy gyermekeik „erkölcsileg kifogásolható vagy nem megfelelő tartalmakról” tanuljanak az iskolában, míg a válaszadók 37 százaléka szerint az iskola eldöntheti, hogy kötelezővé teszi-e az ilyen jellegű tanórákon való részvételt, és a szülőknek nincs joguk kivenni gyermekeiket ezekről a képzésekről.

A felmérés a felsőoktatással kapcsolatban kitért a vallási szervezetek szerepére, a vitákra és a sokszínűségre is az egyetemi campusokon.

A válaszadók 63 százaléka támogatja a vallásos hallgatói csoportok jelenlétét az állami intézményekben, éppúgy, mint más hasonló diákszervezeteket, és 60 százalékuk támogatja, hogy ezen csoportok „a hitük tanításaihoz ragaszkodó vezetőket” válasszanak  – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Ezen kívül a megkérdezettek 58 százaléka egyetértett azzal, hogy „az állami egyetemeknek törekedniük kell a filozófiai és vallási sokszínűség biztosítására az egyetemen mind a hallgatók, mind a professzorok körében.”

Arra a kérdésre, hogy „az állami egyetemek oktatóinak meg kell-e adni a szabadságot, hogy megosszák vallási meggyőződésüket vitatott kérdésekben az osztálytermen belül és kívül”, a válaszadók 44 százaléka azt válaszolta, hogy meg kell adni a lehetőséget, míg 28 százalékuk nem értett egyet ezzel.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: LMBTQ-zászló és az amerikai lobogó (Fotó: NurPhoto/Beata Zawrzel)