Azerbajdzsán 1700 elesett katona holttestét adta át Örményországnak

Ceyhun Bayramov azeri külügyminiszter közölte, négyezer állampolgáruk sorsáról továbbra sem tudnak semmit.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 11. 05. 19:41
null
Hegyi-Karabah, 2020. szeptember 28. Az azerbajdzsáni védelmi minisztérium sajtóirodája által közzétett kép azeri katonákról az örmény fegyveres erõkkel vívott összecsapás közben Hegyi-Karabahban 2020. szeptember 27-én. A vitatott hovatartozású Hegyi-Karabahban azután robbantak ki összecsapások, hogy Örményország bejelentette, hogy Azerbajzsán légi és tüzérségi támadást hajtott végre Hegyi-Karabah ellen. Baku viszont azt állította, hogy csak azért intézett támadást, hogy ezzel válaszoljon egy örmény tüzérségi támadásra. Az összecsapások nyomán örmény földön rendkívüli állapotot hirdettek ki, teljes katonai mozgósítást rendeltek el, s Azerbajdzsánban szintén rendkívüli állapotot rendeltek el. MTI/AP/Azerbajdzsáni védelmi minisztérium sajtóirodája Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hegyi-karabahi harci cselekmények végeztével Baku ezerhétszáz elesett katona holttestét adta át Örményországnak – közölte pénteken Ceyhun Bayramov azeri külügyminiszter. „A mai napig (péntekig) mintegy ezerhétszáz elesett örmény katona holttestét fedeztük fel és adtuk át (Örményországnak)” – közölte a miniszter a Bakuban tartott egyvennégynapos út a győzelemhez” elnevezésű konferencián.

Ugyanakkor semmit sem tudunk négyezer azeri állampolgár sorsáról, akik az első karabahi háború éveiben tűntek el nyomtalanul

– tette hozzá Bayramov.

A Hegyi-Karabahhal kapcsolatos több évtizedes konfliktus 2020. szeptember 27-én éleződött ki újra. Azerbajdzsán nagyszabású hadműveletet indított a területébe ékelődött, örmények ellenőrizte enklávé és az örmények által megszállva tartott környező területek visszafoglalására, és hadműveletei döntően sikerrel jártak. 2020. november 9-én Vlagyimir Putyin orosz és Ilham Aliyev azeri elnök, valamint Nikola Pasinján örmény miniszterelnök nyilatkozatot írt alá, amelynek értelmében fegyverszünet jött létre a konfliktus térségében.

Az örmény és az azeri fél az elfoglalt állásokban maradt, számos körzet Baku ellenőrzése alá került, és a frontvonal, valamint a Lacsinszkij-folyosó mentén orosz békefenntartókat vonultattak fel.

Egy évvel a háború kitörése után továbbra is kétszázötven nyomtalanul eltűnt örmény állampolgárt, közöttük 231 katonát tartottak nyilván egy örmény nyomozó bizottság szerint. Szeptember elejéig Azerbajdzsán 108 foglyul ejtett örmény katonát és polgári személyt engedett el, miközben folyt a vita a hadifoglyok szabadon bocsátásáról.

Borítókép: Azeri katonák az örmény fegyveres erőkkel vívott összecsapás közben Hegyi-Karabahban 2020. szeptember 27-én (Fotó: MTI/AP/Azerbajdzsáni védelmi minisztérium sajtóirodája)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.