időjárás 3°C Artúr, Vince 2022. January 22.
logo

Éric Zemmour bejelentést fog tenni

Harangozó Éva
2021.11.23. 06:24
Éric Zemmour bejelentést fog tenni

− Napok kérdése − így reagált Éric Zemmour francia jobboldali esszéista tegnap a francia France Info hírcsatorna kérdésére, hogy mikor jelenti be hivatalosan, hogy indul tavasszal a köztársasági elnökválasztáson. Az író az újságírónak azt mondta:

Ne legyen türelmetlen, még bármi megtörténhet!

Éric Zemmour szerint ő maga az egyetlen, aki képes megmenteni Franciaországot, és az egyetlen, akinek van bátorsága és elszántsága ehhez. A magabiztosnak mutatkozó esszéistát hónapok óta a legtöbb közvélemény-kutató a második helyen mérte Emmanuel Macron francia elnök után, holott eddig még hivatalosan nem jelentette be az indulását. Népszerűségét meglovagolva Zemmour a napokban Londonba is ellátogatott, nem csupán könyve bemutatója miatt, de a brit sajtó jelentése szerint az ott élő vagyonos francia üzletemberek pénzügyi támogatását és szavazatát próbálja megszerezni. A fővárosban több ezer, jól kereső francia banki és tőzsdei alkalmazott él, akik fejenként legfeljebb 7500 ­eurós támogatásban részesíthetik Zemmour kampányát.

A publicista egyik múlt pénteki rendezvényét azonban az előkelő Royal Institution indoklás nélkül lemondta, helyette Zemmour egy háromcsillagos szállodában volt kénytelen felszólalni.

A Royal Institution helyett egy Ibis-hotelben vagyunk. Tulajdonképpen illik is a republikánus lelkületünkhöz, végtére is királyokat fejeztünk le

– gúnyolódott, majd a The ­Times napilapnak adott interjúban London baloldali muszlim főpolgármesterét, Sadiq Khant hibáztatta a rendezvény lemondásáért. Szerinte a diktatórikus Khan megpróbálta elhallgattatni őt. – Szeretnénk egyértelművé tenni: városunk erőssége a sokszínűség. Tehát azokat, akik meg akarják osztani közösségeinket és gyűlöletet akarnak szítani az emberek ellen bőrszínük vagy vallásuk miatt, nem várjuk városunkba − nyilatkozta Zemmour pénteki, londoni látogatása előtt a polgármester, utalva Zemmour bevándorlásellenes retorikájára.

Zemmournak azonban elsősorban a Franciaországban élő franciákat kell megnyernie magának. Az utóbbi hónapokban egyes közvélemény-kutatók 19 százalékos első fordulós eredményt jósoltak Zemmournak, ez az arány most 12-14 százalékra esett vissza.

Zemmour elsősorban azért népszerű, mert a francia társadalom neuralgikus pontjaira – a migrációra vagy a politikai elit korrupciós ügyeire – világít rá kritikáiban, sokszor szarkasztikusan fogalmazva. Kritikáit legújabb könyvé­ben is kifejti, amiben a fehér, katolikus Franciaország halálát vizionálja, ironikus, szarkasztikus stílusban, ami fokozza népszerűségét

– mondta lapunknak Cseke Bence. A Franciaország-szakértő ugyanakkor hangsúlyozta: ha el is indul a választáson, valószínűleg nem jut be a második fordulóba, a következő, 2027-es voksolás megnyerése lehet Zemmour célja.

Látható, hogy a jobboldali szavazókra összpontosít, a Republikánusok a 2017-es szétesésük óta ugyanis nem találnak magukra, nincs nagy formátumú vezetőjük, és általában ilyenkor tud kiemelkedni egy olyan ember, aki alternatívát jelenthet

– utalt Cseke Bence arra, hogy a konzervatív Republikánusok legesélyesebb jelöltje, Xavier Bertrand-t mindössze 13-14 százalékon mérik a közvélemény-kutatók. Emmanuel Macron államfőnek jelenleg 24-25 százalékos a támogatottsága, Marine Le Pené, a Nemzeti Tömörülés elnökéé 19-21. A második fordulóban Zemmour jelentős különbséggel alulmaradna Macronnal szemben, egyedül Bertrand-nak mint mérsékeltebb jobboldalinak lenne esélye az államfő ellen. Mint a The Guardian brit lap vezércikke kiemeli: bár nem valószínű, hogy Éric Zemmour lesz Franciaország következő elnöke, jó szereplésével jelentősen befolyásolja a választási menetrendet.

Le Pen adómentessége. Amennyiben Marine Le Pen jövő áprilisban megnyeri a választásokat, mentesítené a harminc éven aluliakat az adófizetési kötelezettség alól. A mentesség egyaránt vonatkozna az alkalmazotti státusban dolgozók személyi jövedelemadójára és a vállalkozást újonnan létrehozó fiatal felnőttek vállalati adójára. Le Pen azért döntött a támogatás bevezetése mellett, mert évente 160 ezer, képzett és a jövőjét építeni vágyó fiatal francia hagyja el a hazáját azért, mert nem talál megfelelő munkát és jövedelmet a hazájában.

Borítókép: Éric Zemmour (Fotó: Teknős Miklós)