Japán szigorítja a belépést az országba az omikron terjedése miatt

Az országban élő külföldi állampolgárokra ugyanakkor két hét karantén vár, függetlenül attól, hogy be vannak-e oltva.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 11. 29. 14:00
KISIDA, Fumio
Toki, 2021. oktber 31. Kisida Fumio japn miniszterelnk, a Liberlis Demokrata Prt (LDP) vezetje mosolyog a prtja tokii szkhzban tartott sajttjkoztatn a parlamenti vlasztsok napjn, 2021. oktber 31-n. A helyi mdiban megjelent elrejelzsek szerint a kormnyz koalcit alkot jobboldali LDP s a jobbkzp Komeito prt nyerhette meg a vlasztsokat, s ugyan nmi vesztesggel, de megrizheti tbbsgt a trvnyhozsban. MTI/AP/AFP pool/Behrouz Mehri Fotó: Behrouz Mehri
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Japán keddtől várhatóan egy hónapra lezárja határait a külföldiek előtt, és a hazatérők esetében is szigorít, hogy „elkerülje a legrosszabb forgatókönyvet” a koronavírus omikron variánsának terjedése miatt 

− jelentette ki Kisida Fumio japán kormányfő hétfőn. Az óvintézkedés kedden lép életbe, és legalább egy hónapig marad érvényben, amíg pontosabb információkat nem szereznek az új változatról.

Tokió szerdától csökkenti a határforgalmat is: ötezer helyett csak 3500 beutazót enged be naponta a határain. 

A hazatérő japán állampolgárokra és a Japánban élő külföldi állampolgárokra két hét karantén vár, függetlenül attól, hogy be vannak-e oltva. 

A japán kormány több országra nézve  még szigorúbb óvintézkedéseket léptetett életbe: azoknak, akik nemrég Angolában, Botswanában, Eswatiniben, Lesothóban, Malawiban, Mozambikban, Namíbiában, a Dél-afrikai Köztársaságban, Zambiában, Zimbabwében – vagyis Afrika déli vidékein – jártak, a karantén első tíz napját kormányzatilag kijelölt létesítményben kell tölteniük.

A Nagy-Britanniából, Izraelből, Olaszországból és Hollandiából érkezőkre hat nap karantén vár, szintén kormányzatilag kijelölt létesítményben, az Ausztráliából, Ausztriából, Belgiumból, Csehországból, Dániából, Franciaországból, Németországból, Hongkongból, valamint a kanadai Ontario tartományból beutazóknak pedig három napra kell karanténba vonulniuk. A szigorító intézkedésekről szóló kormánydöntés után Kisida kormányfő hétfőn újságíróknak elmondta: vasárnap egy Namíbiából a Narita reptérre érkezett férfinál diagnosztizáltak koronavírus-fertőzést, de még legalább négy-öt napot várni kell a vírusvariáns azonosítására. A kormányfő hozzátette: a tervek szerint a hét második felében az országban megkezdik az emlékeztető oltások beadását.

Borítókép: Kisida Fumio japán miniszterelnök sajtótájékoztatón 2021. október 31-én (Fotó: MTI/AP/AFP pool/Behrouz Mehri)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.