Komoly bírálattal illette Romániát egy volt amerikai tábornok

Az autópályák hiánya komoly nemzetbiztonsági kockázatot is magában hordoz.

Magyar Nemzet
Forrás: Főtér2021. 11. 14. 10:05
Army Lt. Gen. Ben Hodges Gives Pentagon Briefing On U.S. Support To European Allies
ARLINGTON, VA - DECEMBER 09: Lt. Gen. Ben Hodges, commander of U.S. Army Europe, speaks during a briefing December 9, 2015 at the Pentagon in Arlington, Virginia. Lt. Gen. Hodges briefed the media on Operation Atlantic Resolve, the Army's ongoing support to our European Allies and partners. Alex Wong/Getty Images/AFP (Photo by ALEX WONG / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP) Fotó: AFP/ALEX WONG
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Komoly bírálattal illette Romániát, mint NATO-szövetségest az amerikai hadsereg európai haderői­nek egykori parancsnoka – jelentette a Főtér című erdélyi hírportál.

Miután fantasztikus szövetségesnek nevezte Romániát, Ben Hodges rátért arra, hogy Románia központi szerepet játszik a térségben az amerikai katonai stratégia szempontjából, és fekvése miatt az ország a legjobb helyszín a katonai szövetség hadgyakorlatai számára. Hodges azonban hangsúlyozta, a hatékony katonai műveletekhez megfelelő infrastruktúra is szükséges. Az autópályák hiánya komoly nemzetbiztonsági kockázatot is magában hordoz.

Felmerül néhány, a mobilitáshoz kapcsolódó szempont. Az egyik az infrastruktúra. Hidak: vannak a Romániát átszelő számos folyó, különösen a Duna fölött átívelő hídjaik? Autópályáik, alagútjaik, amelyek lehetővé teszik a gyors haladást Románia felé és Románián belül, amikor a szövetségeseknek gyorsan kell beavatkozniuk – képes az infrastruktúra ennek a támogatására?

– tette fel a kérdést a tábornok a román vezérkari főnökség által szervezett konferencián.

Közismert ugyanis, hogy Románia nem áll jól az infrastruktúra terén, különös tekintettel az autópályákra. – Amelyek egyrészt alig vannak, másrészt, ami éppen épül, az is nagyon lassan és nehezen készül – gondoljunk csak az észak-erdélyi autópályára, amely még mindig nem készült el, pedig az eredeti tervek szerint már 2012-re be kellett volna fejezni az építését – jegyzi meg a Főtér.

Borítókép: Ben Hodges (Fotó: Getty Images/AFP/Alex Wong)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.