Svájcban vádat emeltek Blatter és Platini ellen

A svájci legfőbb ügyészség (OAG) vádat emelt a Nemzetközi (FIFA), valamint az Európai Labdarúgó-szövetséget (UEFA) korábban elnökként vezető Joseph Blatter, valamint Michel Platini ellen kétmillió svájci frank (681 millió forint) jogellenes kifizetésének megszervezése miatt.

Forrás: MTI2021. 11. 02. 18:38
Former FIFA officials Sepp Blatter and Michel Platini charged with fraud
epa09559451 (FILE) - FIFA president Joseph S. Blatter (L), UEFA president Michel Platini (C), and FIFA general secretary Jerome Valcke (R) attend the 65th FIFA Congress in Zurich, Switzerland, 29 May 2015 (re-issued on 02 November 2021). Former FIFA officials Sepp Blatter and Michel Platini have been charged with fraud in Switzerland over a controversial 1.58 million euro payment, Swiss federal prosecutors confirmed on 02 November 2021. EPA/WALTER BIERI *** Local Caption *** 52296686 Fotó: WALTER BIERI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az OAG keddi közleménye szerint Blattert csalással, hűtlen kezeléssel, felelőtlen gazdálkodással, továbbá okirat-hamisítással vádolják. Platini ellen csalás és okirat-hamisítás szerepel a vádpontok között, továbbá az, hogy tudomása volt, illetve segédkezett a hűtlen kezelésben és a felelőtlen gazdálkodásban.

Az ügyészség kiemelte: Platini – aki 1998 és 2002 között FIFA-tanácsadóként tevékenykedett – 2011-ben jogosulatlanul jutott az összeghez, hiszen a munkáját már korábban kifizették.

A kifizetés károsította a FIFA-t és törvénytelenül gazdagította Platinit

tájékoztatott az OAG.

A 85 éves Blatter 1998 és 2015 között volt a FIFA elnöke, az ellene folytatott svájci és amerikai vizsgálatok már évek óta tartanak. Blattert korábban hat évre tiltották el minden labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől; ez októberben lejárt ugyan, de már tavasszal újabb közel hét évvel meghosszabbították.

A 66 esztendős Platini 2007 elején lett az UEFA elnöke, és a Blatter-ügy után még a FIFA elnöki székére is pályázott. Végül azonban visszalépett, mert nemcsak tanú, hanem vádlott is lett, ennek következtében pedig az európai szervezet etikai vizsgálatot indított ellene, majd 2016 elején őt is eltiltották mindenfajta tevékenységtől, ami a labdarúgással kapcsolatos.

Borítókép: a FIFA-elnök Joseph S. Blatter  (balra). Fotó: EPA/Walter Bieri

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.