Több erőszakos határsértési kísérlet történt éjszaka Lengyelországban

A lengyel–fehérorosz határon csütörtökre virradóra elkövetett erőszakos határsértési kísérletekről számoltak be a lengyel hatóságok – közölte az MTI.

Forrás: MTI2021. 11. 18. 13:27
null
Kuznica, 2021. november 12. A lengyel 16. gpestett hadosztly ltal kzreadott kpen az Eurpai Uniba igyekv migrnsok a lengyel hatrt vd szgesdrtkerts fehrorosz oldaln, az eltrben lengyel katonk a kelet-lengyelorszgi Kuznica trsgben 2021. november 8-n. A lengyel-fehrorosz hatron feszltsg alakult ki a Fehroroszorszg fell az Eurpai Uniba igyekv tbb ezer migrns miatt. A lengyel hatsgok november 12-i becslse szerint 3-4 ezer migrns tartzkodik a fehrorosz-lengyel hatr mentn, s a szmuk folyamatosan gyarapodik. MTI/EPA/Lengyel 16. gpestett hadosztly Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közlés szerint a határt védő erők valamennyit meghiúsították, a legtömegesebb behatolási kísérlet után öt, orvosi ellátásra szoruló migránst lengyelországi kórházba szállítottak. Ez az összetűzés a közös határvonal középső szakaszán, Dubicze Cerkiewne közelében történt. A lengyel nemzetvédelmi tárca Twitter-oldalán azt írta: a fehérorosz rendvédelmiek ott először megrongálták a határkerítést, majd arra vették rá a migránsokat, hogy kövekkel dobálják meg a kerítés lengyel oldalán őrködő katonákat. Ezzel elvonták a figyelmüket, miközben a határt több száz méterrel távolabb lépték át.

Anna Michalska, a határőrség szóvivőjének leírása szerint mintegy 500 fős, köveket és petárdákat dobáló és a lengyeleket lézerfénnyel is elvakító migránscsoportról volt szó, közülük több mint kétszázan át is lépték a határt. Őket a lengyel határőrök visszakísérték a határvonalhoz. Öt orvosi segítségre szoruló személyt, köztük három gyermeket viszont kórházba szállítottak.

Michalska a PAP lengyel hírügynökségnek beszámolt arról, hogy két másik helyszínen is határsértési kísérleteket hiúsítottak meg, ezekben egy harminc-, illetve egy negyvenfős, szintén köveket dobáló csoport vett részt.

Az év eleje óta a lengyel–fehérorosz határon több mint 34 ezer határsértési kísérletről számoltak be. A feszültség a múlt hét elején éleződött ki, amikor Kuznica Bialostockánál nagyobb tömeg bevándorlót kísértek a határhoz fehérorosz egyenruhás fegyveresek.

Azóta lengyel becslések szerint 3-4 ezer migráns tartózkodik a határvonal mentén, ők az utóbbi napokban többször próbáltak meg tömegesen áttörni a határon.

Kedden a kuznicai határátkelőnél szabályos ostromra került sor, amelynek során a migránsok köveket és hanggránátokat használtak, a lengyel oldalról pedig vízágyúkat és könnygázt vetettek be.

A határszakaszon a lengyelek a jövő év közepéig 5 méter magas acélfalat emelnek. A határ menti térségben november végéig rendkívüli állapot van érvényben.

Borítókép: az Európai Unióba igyekvő migránsok a lengyel határt védő szögesdrót kerítés fehérorosz oldalán, és a lengyel katonák a kelet-lengyelországi Kuznica térségében (Fotó: MTI/EPA/Lengyel 16. gépesített hadosztály)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.