Putyinnál lehet a lengyel–belarusz migránsválság kulcsa

Kis-Benedek József szerint nem lesz fegyveres összecsapás az Európai Unió keleti határán.

2021. 11. 18. 6:05
Grodno, 2021. november 15. Az Európai Unióba igyekvő migránsok a lengyel határnál, a kuznicai átkelőnél, a fehéroroszországi Grodno környékén 2021. november 15-én. Az Európai Unió külügyminiszterei november 15-én újabb szankciókat határozhatnak el a fehérorosz vezetés ellen, amiért feltételezések szerint az országba csábítja a migránsokat, hogy onnan Lengyelország és az Európai Unió területére menjenek át illegálisan. MTI/AP/BelTA/Okszana Mancsuk Fotó: Okszana Mancsuk Forrás: MTI/AP/BelTA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kisebb határ menti villongások előfordulhatnak, de nem tudom elképzelni, hogy a két ország közötti konfliktus a fegyveres összecsapásig fajulhat

− nyilatkozta a Magyar Nemzet megkeresésére Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő arra reagálva, hogy a hét elején több erőszakos, sikertelen határsértési kísérlet történt a lengyel–belarusz határon. A lengyel hatóságok szerint a belarusz fegyveres erők is segítséget nyújtottak a lengyel határőröket kövekkel és betondarabokkal megdobáló bevándorlóknak.

A szakértő szerint Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök és környezete tudja, hogy a lengyeleknek összehasonlíthatatlanul jobb a katonai erejük, mint az övék. – Itt az a kérdés, hogy milyen politikai megoldás születik – emelte ki Kis-Benedek József. A konfliktus rendezése érdekében pár nappal ezelőtt Angela Merkel német kancellár telefonon hívta fel a belarusz elnököt, aki visszautasította a feltételezést, mely szerint Minszk generálja, mégpedig bosszúból az új migrációs hullámot. Azt mondta, nem toborozzák a menedékkérőket világszerte, nem szállítják őket tömegesen Belaruszba, ahogyan ezt a lengyel vezetés mondja Brüsszelnek. Kis-Benedek József felhívta a figyelmet arra is, hogy az uniós szankciók miatt Belarusz visszakozik, és már vissza akarja toloncolni a migránsokat, akik Irakból, Szíriából, Jemenből és Líbiából jöttek, de nekik eszük ágában sincs visszamenni a hazájukba.

A válságban – akarva, akaratlanul – egyre nagyobb szerepet játszik Oroszország is, hiszen Angela Merkel és Emmanuel Macron francia államfő is Vlagyimir Putyin orosz elnök közbenjárását kérte a konfliktus rendezésében. 

A lengyelek eközben azzal vádolták meg Moszkvát, hogy segítséget nyújtanak Belarusznak a hibrid hadviselésben. – Oroszország kész arra, hogy segítséget nyújtson belarusz testvéreinek, és ennek az egyik jele az ukrán határon tapasztalható orosz jelenlét – utalt Kis-Benedek József arra, hogy Ukrajna és a nyugati hatalmak aggodalmukat fejezték ki a nyugat-oroszországi csapatmozgások miatt. 

 Ez színtiszta erődemonstráció 

− hívta fel a figyelmet a szakértő.

Kis-Benedek József úgy véli: Putyinnál van a megoldás kulcsa, noha az elnök hangsúlyozta, hogy nincs közük a belarusz–lengyel határválsághoz, és az Európai Unió magának köszönheti a konfliktust, mert nem áll szóba a minszki vezetéssel. Putyin ugyanakkor Aljakszandr Lukasenkának is üzent, mondván, nem volna helyes, ha felfüggesztenék az Európába irányuló gázszállítást, mert azzal megsértenék a tranzitszerződést. Kis-Benedek József felhívta a figyelmet, hogy nagy baj lenne, ha nem oldanák meg hamarosan a konfliktust, ugyanis a lengyel–belarusz határon lévők nem jutnak elegendő élelmiszerhez, nincs mosakodási lehetőségük, és félő, hogy sokan meg is fagynak. 

Borítókép:  Az Európai Unióba igyekvő migránsok a lengyel határnál, a kuźnicai átkelőnél, a belarusz Grodno környékén 2021. november 15-én (Fotó: MTI/AP/BelTA/Okszana Mancsuk)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.