A német alkancellár védelmébe vette a határvédelmét erősítő Lengyelországot

Olaf Scholz ügyvezető német alkancellár védelmébe vette a bírálatokkal szemben Lengyelországot, amely a migránsválság miatt a Fehéroroszországgal közös határa védelmét próbálja erősíteni.

Forrás: MTI2021. 11. 16. 7:19
null
Grodno, 2021. november 15. Az Eurpai Uniba igyekv migrnsok a lengyel hatrnl, a kuznicai tkelnl, a fehroroszorszgi Grodno krnykn 2021. november 15-n. Az Eurpai Uni klgyminiszterei november 15-n jabb szankcikat hatrozhatnak el a fehrorosz vezets ellen, amirt felttelezsek szerint az orszgba csbtja a migrnsokat, hogy onnan Lengyelorszg s az Eurpai Uni terletre menjenek t illeglisan. MTI/AP/BelTA/Okszana Mancsuk Fotó: Okszana Mancsuk
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olaf Scholz, akit a következő kormány megalakítására készülő német pártok – a szociáldemokraták (SPD), a Zöldek és a liberálisok (FDP) – tervei szerint december elején a parlamentben megválasztanak kancellárnak, hétfőn este a Süddeutschen Zeitung című német lap egyik rendezvényén kijelentette, hogy a drámai kihívás előtt álló  uniós partnernek szolidaritásra van szüksége.

Az unió külső határán épített kerítést firtató kérdésre válaszolva elmondta, hogy ez a döntés a lengyel kormány dolga, „s nem ránk tartozik azt mondani neki, hogy ne csinálja”.

Úgy fogalmazott, hogy túl egyszerű valamit a távolból elítélni, de nem előhozakodni egy jobb javaslattal.

Úgy vélem, az, amin ott fáradoznak, minden bizonnyal hozzá fog járulni ahhoz, hogy ezt a szégyenletes játékot ne lehessen tovább folytatni

– mondta Scholz az embercsempészekre és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök kormányára utalva.

A német alkancellár világos és kemény szankciókat követelt Lukasenkával szemben, akit egy minden legitimitását elvesztett szörnyű diktátornak nevezett.

Hangsúlyozta, hogy támogatni kell egy demokratikus folyamat beindulását Fehéroroszországban. Kijelentette, hogy kiáll a légitársaságok elleni uniós szankciók és a lengyel–fehérorosz határon rekedt emberek humanitárius megsegítése mellett.

Scholz mindemellett fontosnak tartotta kiemelni, hogy támogatni kell az illegális bevándorlókat abban, hogy visszatérjenek hazájukba. Leszögezte egyben, hogy nem szabad az embercsempészek és Lukasenka játékát játszani, akik hamis ígéretekkel csalogatják a menedékkérőket Fehéroroszországba.

Lengyelország, Litvánia és Lettország határaihoz hónapok óta illegális bevándorlók ezrei érkeznek Fehéroroszország irányából. A fehérorosz oldalon migránsok ezrei vertek tábort az erdőségekben, miközben a hőmérséklet a fagypont körüli értékre csökkent. Az utóbbi napokban ismételten megpróbáltak áttörni a határkerítésen, hogy illegálisan uniós területre juthassanak. Az Európai Unió azzal vádolja Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt, hogy a migránsok határra szállításával a rezsimje ellen elrendelt nyugati büntetőintézkedésekért akar visszavágni.

Borítókép: Az Európai Unióba igyekvő migránsok a lengyel határnál (Fotó: MTI/AP/BelTA/Okszana Mancsuk)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.