időjárás -4°C Fábián, Sebestyén 2022. January 20.
logo

Az energiahordozók tranzitjának leállításával fenyegetőzik Minszk

Magyar Nemzet
2021.12.01. 15:24
Az energiahordozók tranzitjának leállításával fenyegetőzik Minszk

Belarusz kész leállítani az energiahordozók szállítását a területén keresztül, ha Lengyelország végrehajtja a közös határ lezárására vonatkozó fenyegetéseit – jelentette ki Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök szerdán, megismételve egy korábbi fenyegetését. Az államfő a RIA Novosztyi orosz hírügynökségnek nyilatkozva hangsúlyozta: komolyan veszi Lengyelország és más országok fenyegetését, hogy „meg akarják fojtani” Belaruszt. Kifejtette:

A lengyelek úgy döntöttek, hogy lezárják a Belarusszal közös határukat. Rendben van, zárják le. Nem utazunk túl gyakran az Európai Unióba. Ma inkább Oroszország, Kína és a Kelet egyéb tájai érdekelnek bennünket

– De ha lezárják a határt, akkor mi lesz azzal a forgalommal, amely [nyugati irányból] főként Oroszországba, Kínába megy rajtunk keresztül? – kérdezte. Mint mondta, az oroszok nem fognak Ukrajnán keresztül közlekedni, a Baltikumon keresztül sem, kizárólag Belaruszon át vezet út Lengyelországba. Hozzátette: mielőtt a lengyelek ilyen kijelentéseket tennének, jobban tennék, ha gondolkodnának. – Zárják csak le a határt, és majd meglátják, hogy ki fog többet szenvedni ettől. Aztán el lehet gondolkodni azon, hogy miképpen vásárolnak energiát Oroszországtól – mondta. Minszk és Varsó viszonya az utóbbi időben megromlott többek között a migrációs válság miatt, amelyben a felek egymást hibáztatják. Lengyelország azt fontolgatja, hogy lezárja határát Belarusszal, amelynek területén keresztül orosz gáz áramlik Európába.

Borítókép: Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök (Fotó: MTI/AP/BelTA/Nikolay Petrov)