Az olasz jobboldal elítélte Szűz Mária transznemű ábrázolását

Az európai keresztény jelképekkel szembeni szégyenletes támadásnak nevezte Matteo Salvini, a Liga olasz párt elnöke, hogy egy német napilap címlapján transzneműként ábrázolták Szűz Máriát, amit az olasz jobbközép is bírált kedden.

Forrás: MTI2021. 12. 08. 8:17
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Matteo Salvini a közösségi oldalán azt kérdezte: „Miként lehet, hogy egyes emberek még Szűz Máriát és a szent karácsonyt sem tudják tisztelni?” Úgy vélte, „ez nem szimpatikus provokáció, hanem szégyenletes támadás”.

A Liga vezetője a német Siegessäule nevű LMBTQ-magazin címoldalára utalt, mely a transznemű Riccardo Simonettit szakállas Szűz Máriaként ábrázolta a gyermek Jézussal a karjában.

Az Európai Parlament úgynevezett LMBTQ-nagyköveteként emlegetett Riccardo Simonetti a közösségi oldalán azt írta: „Ha azt vesszük, hogy Jézus sem volt fehér, akkor miért is ne hihetnénk, hogy Szűz Mária meg szakállas volt?”

A jobboldali Olaszország Fivérei (FdI) elnöke, Giorgia Meloni szintén a közösségi oldalán azt kérdezte, hogy az LMBTQ-jogok védelmére hivatott Simonetti „valóban azt hiszi, hogy így befogadóbb Európát épít? A vallás kigúnyolása, a hívők megsértése vagy a karácsony eltörlése nem biztosítja a civil jogok védelmét.” Meloni emlékeztetett, hogy az FdI – más olasz és európai jobboldali erőkkel – december 6-tól Rómában elindította a Konzervatívok Karácsonya nevű egyhetes találkozót.

Felszólalt a jobbközép Hajrá, Olaszország! (FI) képviselője, Marta Fascina is, aki szerint „a politikai korrektségért zajló egyre szégyenletesebb versengés elérkezett a keresztény értékek megsértéséhez. (...) El a kezekkel a történelmünkről, el a kezekkel hitünktől.”

Antonio De Poli, a Kereszténydemokrata Unió (Udc) elnöke hangsúlyozta, hogy Szűz Mária ilyesfajta ábrázolása a hívőket sérti. Kifejtette: „A karácsonyt érő cenzúra után újabb értelmetlen kezdeményezéssel állunk szemben.”

De Poli az Európai Bizottság korábban összeállított, majd felfüggesztett új irányelveire utalt, amelyek egyebek között a karácsony kifejezést a téli szünettel, Mária nevét pedig egy másik, nem keresztény névvel akarták helyettesíteni az EU intézményes kommunikációjában.

Az AdnKronos olasz hírügynökség megkeresésére az Európai Parlament közölte, hogy nem létezik a Riccardo Simonettinek tulajdonított LMBTQ-nagyköveti cím. Ugyanakkor megerősítették, hogy az Európai Parlament együttműködik a Németországban ismert influenszerrel.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Facebook/Riccardo Simonetti)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.