Franciaország készültségben várja az ünnepeket

Különösen a templomok és a bevásárlóközpontok területeit figyelik majd kiemelten.

2021. 12. 20. 18:04
Párizs, 2017. április 21. Rendõr szalad a párizsi Champs-Élysées sugárúton, ahol lövöldözés történt 2017. április 20-án. A támadásban egy rendõr meghalt, két másik súlyosan megsérült. A támadót agyonlõtték. A rendõrség szerint nagyon valószínû, hogy terrorcselekmény történt. (MTI/EPA/Etienne Laurent) Fotó: Etienne Laurent
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gérald Darmanin táviratot küldött Franciaország összes prefektusának, amelyben a francia belügyminiszter arra kérte őket, hogy az év végi ünnepségek alkalmával erősítsék meg a templomokat és azok környékét, valamint a bevásárlóközpontok területeinek biztonságát, mind a terrorveszély, mind a megnövekedett rablásveszély miatt. A dokumentumot az LCI francia hírportál is megszerezte, amelyből kiderül az is, hogy a riasztási szintet fokozott biztonsági kockázatra emelték. 

A helyi hatóságoknak különösen a „karácsonyi vásárokra, és a karácsonyi istentiszteletek alkalmával szolgáló istentiszteleti helyekre” kell összpontosítania. 

Az óvintézkedéseket maguk a keresztény hívők is megteszik a maguk módján: a 20 Minutes francia hírportál beszámolt róla, hogy több helyen a hívek például azt tervezik, hogy figyelik azokat a személyeket, akik gyanúsan viselkednek, és szükség esetén figyelmeztetik a rendőrséget. A plébánosok ügyelnek arra is, hogy ne lopjanak a templomokból. A Nantes melletti Saint-Pierre de Carquefou-templomban, Jocelyne Poirier, a plébánia titkára például mindig bekapcsolva tartja a mobiltelefonját, ha bármikor értesíteni kell a rendőrséget. Mint mondta, 

a Saint-Etienne-du-Rouvray-i támadás óta nagyon éberen figyelnek mindenre, különösen a karácsonyi misék közeledtével. 

2016-ban ebben a templomban gyilkolta meg  Iszlám Állam szervezetéhez tartozó merénylő az akkor 85 éves Jacques Hamel atyát, aki éppen a reggeli miséjét fejezte be.

A mostani készültség is indokolt: pár hete eljárás indult Franciaországban két 23 éves férfi ellen, akik „dzsihadista inspirációjú” késes támadást terveztek karácsony környékén. A gyanúsítottak közül az egyiket a Párizshoz közeli Meaux-ban, a másikat pedig Pecq településen vették őrizetbe a francia titkosszolgálatok november 29-én, miután olyan információjuk volt, hogy a két férfi „azonnali támadásra” készül. 

Szomorú emlékeztetőül szolgálhat Franciaország szomszédja, Németország is, amely vasárnap az öt évvel ezelőtti, berlini karácsonyi vásáron történt terrortámadás évfordulóján emlékezett. Az elkövető egy elutasított tunéziai menedékkérő, Anis Amri volt; aki az Iszlám Állam nevében egy elkötött kamionnal belehajtott a vásárban szórakozó tömegbe. Csaknem száz embert megsebesített, tizenkét embert halálra gázolt.

Borítókép: Rendőr szalad a párizsi Champs-Élysées sugárúton, ahol lövöldözés történt 2017. április 20-n (Fotó: MTI/EPA/Etienne Laurent)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.