Lapozó: Tíz év alatt megháromszorozódott a migráns hátterű munkaerő a világon

Csökken a spanyolországi lakosság · Múzeumban oltják a római kisgyermekeket · A külföldön lévő marokkóiak egy hetet kaptak a hazatérésre a hermetikus határzár előtt.

Forrás: Mediaworks2021. 12. 17. 18:10
null
Grodno, 2021. november 10. Az Európai Unióba igyekvõ migránsok a fehéroroszországi Grodno környékén 2021. november 10-én. Az éjjel migránsok két nagyobb csoportja átszakította a határkerítést Krynki és Bialowieza települések közelében, és átjutott a határon. A lengyel biztonsági erõk egyeseket elfogtak és visszafordítottak Fehéroroszországba, más migránsoknak sikerült továbbszökniük. MTI/EPA/BELTA/Leanyid Scseglov Fotó: Leanyid Scseglov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csökken a spanyolországi lakosság

A kormány aggodalmát fejezte ki, miután az országos statisztikai intézet legfrissebb adataiból kiderült: az év első hat hónapjában 72 ezer fővel csökkent a spanyolországi népesség száma. Fél év alatt közel 228 ezren haltak meg és mindössze 157 ezer csecsemő született. Az új adatokat figyelembe véve Spanyolország lakossága július 1-jén 47,32 millióra csökkent, ami 72 ezer fővel kevesebb a 2020-ban regisztráltnál. A dél-európai országban 2016 óta nem fordult elő, hogy magasabb legyen a halálozási ráta, mint a születési. Az autonóm régiók közül a Katalóniával szomszédos Aragónia számolt be a legnagyobb mértékű népességcsökkenésről. Nemcsak a spanyolok fogynak, a külföldiek száma is megcsappant: 2021 első fél évében több mint 42 ezren hagyták el az országot, ezzel számuk 5,3 millióra esett vissza. A román állampolgárok közül került ki a legtöbb távozó, őket követték a marokkóiak és az ecuadoriak. Hiába az óriási migrációs nyomás, az adatok mégis azt mutatják, hogy 2021 első hat hónapjában 18,7 százalékkal kevesebb bevándorló telepedett le Spanyolországban, mint az előző év azonos időszakában.

Forrás: Vozpopuli

Múzeumban oltják a római kisgyerekeket

Csütörtökön vette kezdetét Olaszországban az 5–11 év közötti gyerekek oltási kampánya. Az olasz fővárosban számos találékony megoldással igyekeznek szorongásoktól és félelmektől mentes környezetet kialakítani. A szülők számára is ösztönző erővel hat, hogy gyermekeiket úgy juttassák védelemhez, hogy az utólag is pozitív élmény maradjon számukra. A Róma belvárosában található Explora múzeum a fővárosi gyerekek kedvenc szórakozóhelye, amely az oltási kampány idejére oltóponttá alakul át. A gyerekek a védőoltás felvételét követően bátorságukat bizonyító oklevelet kapnak, és szabadon játszhatnak a múzeumban. A gyerekek zavarmentes beoltását segítik a Bambin Gesú gyermekkórház bohócai is, akik az oltópontokon vidítják fel a kicsiket. A szülők kételyeit figyelembe véve az egészségügyi minisztérium akkor is sikeresnek ítéli meg az oltási kampányt, ha a korosztály 50 százalékának átoltottságát sikerül megvalósítani.

Forrás: Askanews.it, Romasette.it, Agi.it

A külföldön lévő marokkóiak egy hetet kaptak a hazatérésre a hermetikus határzár előtt

A marokkói kormány – a járvány elleni védekezést irányító miniszterek bizottságának javaslatára – bejelentette, hogy a külföldön tartózkodó állampolgárainak december 22-ig van lehetőségük visszatérniük a hazájukba. December 23-tól ugyanis Marokkó már azokat a repülőjáratokat is felfüggeszti, amelyek a nemzetközi járatokat érintő, korábban elrendelt határzár miatt a külföldön rekedt marokkóiakat szállítják haza. December 23-ától légi úton senki nem érkezhet Marokkó területére, hermetikus határzár lép életbe a személyforgalomban.

A miniszterek bizottsága a koronavírus omikron variánsának nemcsak marokkói megjelenése és terjedése miatt nevezte elkerülhetetlennek a döntést, hanem arra is rámutatott, hogy Marokkó európai szomszédságában aggasztó mértékben terjed az új vírusváltozat. A bizottság felhívta a külföldön tartózkodó honfitársai figyelmét, hogy az omikron variáns terjedése miatt az azonnali hazatérés a legokosabb döntés, amit meghozhatnak. Marokkó kormánya ugyanis kijelentette, hogy az országban élő emberek egészségének védelmét és biztonságát minden más egyéb szempont elé helyezi.

Forrás: Bladi.net

Az ENSZ felmérése szerint tíz év alatt megháromszorozódott a migráns hátterű munkaerő a világon

A Nemzetközi Migrációs Szervezetnek (IOM) az ENSZ által csütörtökön nyilvánosságra hozott új összesítése szerint 2020-ban 170 millió migráns hátterű munkavállaló dolgozott a világban, ellentétben a 2010-ben nyilvántartott 53 millióval. Míg 2010-ben a külföldi hátterű munkás a teljes munkaerőpiac mindössze két százalékát tette ki, 2020-ban már ötöt.

A migráns munkavállalók elsősorban Európában, az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában, valamint az arab államokban keresik a kenyerüket. Azonban már nagyobb részük – a migránsok egynegyede – dolgozik Európában, mint Észak-Amerikában (22 százalék). Mindössze 14 százalékuk biztosítja magának a megélhetést az arab államok valamelyikében.

Az IOM beszámolója rámutat, hogy a migráns munkavállalók a hazájukba utalt keresetükkel 2020-ban nagyobb arányban járultak hozzá – a többnyire fejlődő országként nyilvántartott – szülőhelyük gazdasági fejlődéséhez, mint például a nemzetközi fejlesztési alapoktól átutalt támogatások vagy a közvetlen külföldi befektetések. Egyes migrációkibocsátó országokban a honfitársaik által hazautalt pénzösszegek az ország éves bruttó hazai termékének (GDP-jének) 25 százalékát is elérik. 2020-ban a visszautalt teljes összeg meghaladta az 540 milliárd dollárt, még a járvány által okozott gazdasági lassulás ellenére is.

Forrás: Valeursactuelles.com

Borítókép: Az Európai Unióba igyekvő migránsok a fehéroroszországi Grodno környékén 2021. november 10-én (Fotó: MTI/EPA/BELTA/Leanyid Scseglov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.