Ötvenezer Meta-felhasználó után kémkedhettek megfigyelőcégek

Az érintetteket tájékoztatták, a hackereket kitiltották a közösségi oldalakról.

MTI
2021. 12. 17. 14:57
ZUCKERBERG, Mark
Sausalito, 2021. oktber 29. Mark Zuckerberg, a Facebook internetes kzssgi portl trsalaptja s vezrigazgatja 2021. oktber 28-n bejelenti, hogy a Facebook j neve Meta lesz. Zuckerberg szerint a Facebook mrkanv jelenleg egy termkhez, a kzssgi oldalhoz kapcsoldik, de remli, hogy idvel "egy metaverzumot mkdtet cgnek" tekintik majd ket az emberek. MTI/AP/Eric Risberg Fotó: Eric Risberg
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ötvenezer felhasználó után kémkedhettek megfigyelőcégek – ismertette csütörtökön este a Facebook, az Instagram és a WhatsApp közösségi oldalakat működtető vállalat. A Meta közölte azt is, hogy időközben tájékoztatta az érintetteket, és letiltott a felhasználói feltételeket megsértő hét céget is a közösségi oldalairól. Hozzátette, hogy ennek részeként mintegy ezerötszáz felhasználói fiókot töröltek, amelyeken keresztül izraeli, indiai, északmacedón és kínai megfigyelőcégek információkat gyűjtöttek a felhasználókról a világ több mint száz országában. Konkrét esetben az izraeli székhelyű Cobwebs Technologies, a Cognyte, a Black Cube és a Bluehawk CI cégekről, valamint egy-egy indiai, kínai és északmacedón vállalatról van szó.

Az érintett felhasználók egyebek között az Egyesült Államokban, Új-Zélandon, Mexikóban, Hongkongban és Lengyelországban élnek.

A mások megbízásából dolgozó cégek három lépésben jártak el: 

  1. Először az interneten szabadon hozzáférhető információkat gyűjtötték össze a célszemélyekről, így például blogokról, közösségi médiumokból, honlapokról és a sajtóból.
  2. Második lépésben hamis adatokkal létrehozott felhasználói fiókokon keresztül próbáltak meg kapcsolatba lépni velük, hogy kémszoftverekkel fertőzhessék meg készülékeiket.
  3. Végül a hackerek megszerezték személyes adataikat, így jelszavaikat, fotóikat.

Ezen felül tetszésük szerint be tudták kapcsolni a mobiltelefonok és laptopok mikrofonjait, illetve kameráit, valamint nyomon tudták követni a célszemélyek mozgását GPS segítségével. Nathaniel Gleicher, a Meta biztonságpolitikai igazgatója szerint a felhasználók utáni kémkedésre szakosodott cégek szolgálataikat a legtöbbet fizető megrendelőknek ajánlják fel. 

Ezek a kiberzsoldosok gyakran azt állítják, hogy szolgálataikat csak bűnözők ellen veszik igénybe

– ismertette Gleicher, hozzátéve, hogy az áldozatok között gyakran vannak újságírók, tekintélyelvű rezsimek bírálói és jogvédő aktivisták, illetve ellenzékiek családtagjai.

Borítókép: Mark Zuckerberg, a Facebook vezérigazgatója. (Fotó: MTI/AP/Eric Risberg)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.