időjárás 35°C Pál 2022. június 30.
logo

A magyar mintát követné a spanyol jobboldal

Forrás: Mediaworks-Hírcentrum
2022.01.28. 14:26 2022.01.29. 11:01
A magyar mintát követné a spanyol jobboldal

A magyarországiról mintázott családvédelmi tervet mutat be választási kampányában a Vox konzervatív spanyol párt.

Február 13-án előre hozott választásokat tartanak a Madrid melletti Kasztília és León régióban, miután a néppárti elnök koalíciós konfliktus miatt decemberben feloszlatta a parlamentet. Felmérések szerint a Néppárt továbbra is esélyes a győzelemre, de a kormányzáshoz szüksége lesz a Voxra mint koalíciós partnerre.

A párt elnöke, Santiago Abascal kampányának központjában a hagyományos családalapítás áll. Több interjúban is elmondta, hogy a magyarhoz hasonló, gyermekvállalást ösztönző tervvel készül a kormányzásra, mert Orbán Viktor politikája ezen a területen is példaértékű számára.

A Vox fő célja, hogy ösztönözze a gyermekvállalást a térségben. Ehhez segélyeket, kamatmentes kölcsönöket és a gyermekek számán alapuló adókedvezményeket ígér Kasztília és León lakóinak.

Abascal szerint a Néppárt és a központi kormány is tétlenkedik ebben a kérdésben, pedig sürgősen meg kell állítani a fiatalok elvándorlását. Statisztikák szerint a Kasztíliában és Leónban született 29 év alatti fiatalok 16 százaléka él külföldön, 34 éves korig pedig ez az arány már meghaladja a 30 százalékot. Abascal a választási kampány részeként találkozóra hívta legfőbb európai szövetségeseit, köztük Orbán Viktor miniszterelnököt is. A vezetők Madridban tartanak csúcstalálkozót pénteken és szombaton Védd meg Európát! címmel. Abascal péntek este fogadást ad vendégeinek, majd szombat délelőtt kezdik meg a tanácskozást, zárt ajtók mögött.

Forrás: lavanguardia.com, elconfidencial.com

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Santiago Abascalt a Karmelita kolostorban 2021. november 17-én. (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.