Két magyar állampolgár szombat este elhagyhatja Kazahsztánt

Közel száz magyar állampolgár van Kazahsztánban, nagy részük nem kért segítséget a hazatéréshez.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 01. 08. 14:52
SZIJJÁRTÓ Péter
Budapest, 2020. november 8. Szijjrt Pter klgazdasgi s klgyminiszter az Edgars Rinkevics lett klgyminiszterrel tartott kzs sajttjkoztatn Budapesten, a klgyminisztriumban 2021. november 8-n. MTI/Illys Tibor Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két hazatérni szándékozó magyar állampolgár még szombat este elhagyhatja Kazahsztánt – közölte a külgazdasági és külügyminiszter szombaton a közmédiával. Szijjártó Péter hangsúlyozta, Magyarország kazahsztáni képviseleteinek az a legfontosabb feladata, hogy folyamatosan tartsák a kapcsolatot a Kazahsztánban tartózkodó magyar állampolgárokkal, és mérjék fel, hányan szeretnének hazajönni.

– Jelenleg 12 olyan magyar állampolgárról tudni, akik el akarják hagyni Kazahsztánt, közülük egy Nur-Szultanban tartózkodó magyar állampolgár már szombat este haza tud jutni, a WizzAir járata már úton van a kazah fővárosba

– mondta a tárcavezető. Közölte, egy Aktobe városban tartózkodó magyar állampolgár szintén szombat este hagyhatja el az országot Isztambul irányába. Szijjártó Péter aláhúzta, az Almatiban tartózkodó tíz magyar állampolgár hazatérése ennél nehézkesebb, mivel a város repülőtere még mindig zárva van, a közúti közlekedés pedig komolyan korlátozott. Kiemelte, azon dolgoznak, hogy ők is el tudjanak indulni, amennyiben a biztonsági körülmények adottak lesznek; várhatóan Kirgizisztán irányába hagyhatják majd el az országot, az ottani magyar nagykövetség már felkészült a fogadásukra, illetve a hazautazásuk elősegítésére.

A miniszter elmondta, folyamatos kapcsolatban vannak az Almatiban található amerikai főkonzulátussal, amely legkorábban vasárnapra vagy hétfőre tervezi az amerikai állampolgárok evakuálását. Szijjártó Péter beszámolt arról is,

összesen közel száz magyar állampolgár tartózkodik Kazahsztánban, nagy részük, mintegy hetvenen-nyolcvanan egy nagy energetikai cég alkalmazásában állnak, és egyelőre nem kértek segítséget a hazatéréshez.

A tárcavezető közölte, minden Kazahsztánban tartózkodó magyar állampolgárról név szerint tudnak, és valamennyien kapcsolatban állnak valamilyen módon valamelyik magyar képviselettel.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.