Adorján , Adrián 2024. március 5.
logo

Santiago Abascal szerint Orbán Viktor követendő példa + videó

Tóth Brigitta (Alicante)
2022.01.29. 10:44 2022.01.29. 19:42
Santiago Abascal szerint Orbán Viktor követendő példa + videó

Követendő példaként utalt Orbán Viktor miniszterelnökre Santiago Abascal, a spanyol jobboldali párt (Vox) vezetője, aki péntek este fogadta a magyar kormányfőt Madridban. Orbán Viktort az Európa jövőjéről szóló tanácskozásra hívta meg Abascal, a tanácskozáson számos európai jobboldali pártvezető mellett részt vesz Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök és a francia ellenzéki Nemzeti Tömörülés párt elnökjelöltje, Marine Le Pen is. 

Abascal személyesen várta a magyar miniszterelnököt madridi szállása előtt, majd egy videót is megosztott Twitter-oldalán érkezéséről, amelyhez azt írta: „Orbán Viktor etalon minden európai számára, aki hisz abban, hogy az EU-nak hűnek kell lennie eredetéhez, és tiszteletben kell tartania a nemzetek határait és szuverenitását.”

A Vox madridi „csúcstalálkozójának” célja, hogy szövetségeseivel egyeztessen az Európa védelmét érintő kérdésekről. Abascal ezt a decemberben megtartott varsói találkozón megkezdett munka folytatásaként hirdette meg. A pártvezér szerint „meg kell védeni Európát a külső és belső fenyegetésektől, olyan alternatívát hirdetve, ami szembeszáll az EU-t fenyegető globalista sodródással és támadja a nemzetek szuverenitását”. 

Santiago Abascal vendégeit vacsorával fogadta, a tényleges munka pedig szombat délelőtt kezdődött. A résztvevők – zárt ajtók mögött –  két kerekasztal-beszélgetésen vitatják meg Európa védelmének stratégiáit. A legfontosabb témák között szerepel az európai ipar és az energiaszuverenitás védelme, a csökkenő születésszám és az elnéptelenedés elleni küzdelem, az európai határok védelme, az európai kultúra védelme a multikulturalizmussal szemben, valamint az együttműködés.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök, Santiago Abascal, a spanyol jobboldali Vox párt elnöke és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő az európai konzervatív pártvezetők plenáris ülésén Madridban 2022. január 29-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Jobboldali csúcstalálkozó

Madridi kiállás Magyarország és Lengyelország mellett

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.