A magyar hősi halott katona özvegye: A férjem a békéért halt meg

Megszólalt a Borsnak az ukrán-orosz háború magyar származású hősi halottjának felesége. A hadiözvegy maga jelentette be a közösségi profilján, hogy a tengerészként szolgáló Kis Sándor elesett a csatában.

Forrás: ORIGO2022. 02. 28. 16:04
Mária tudja, férje azért áldozta életét, hogy két gyermeke békében nőhessen fel Forrás: BORS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meghalt az ukrán-orosz háborúban egy magyar gyökerekkel is rendelkező kárpátaljai katona. A 29 éves Kis Sándor tengerész halálát egy rakéta becsapódása okozta - olvasható az Origo cikkében.

A Bors megtalálta a hősi halott özvegyét, Máriát, aki a lapnak azt mondta,

fontosnak tartja, hogy az egész világ megismerje Sándor történetét.

Az orosz megszállás alatt a Krím-félszigeten tartózkodott. Esküt nem tett. 10 éve teljesít szolgálatot az ukrán hadseregben. A terrorellenes alakulat tagja volt. Ocsakov városában tevékenykedett – mondta a Borsnak Mária, majd hozzátette: A férjem a hivatásának tekintette a katonaságot. Az életét áldozta a hazáért.

Néhány perccel a rakétatámadás előtt beszéltünk vele. Amikor a robbanás bekövetkezett, próbáltam Sándort telefonon hívni, de nem lehetett. Akkor még azt gondoltam, csak nincs térerő, neki nem eshetett semmi baja

- mondta az özvegy.

Az asszonyt viszont nem hagyta nyugodni, hogy a hitvese egy ilyen ütközet után később sem jelentkezik nála, ezért felvette a kapcsolatot a hadsereggel. Megnézték a halottak nevét tartalmazó listát. Sándor nem szerepelt rajta.

Beküldtek a sebesülteket ellátó kórházba. A sürgősségi osztályon nem kezelték a férjemet. Amikor ez kiderült, le kellett mennem a halottasházba. 12 halott feküdt ott, köztük nők is. Megnéztem az élettelen testeket, és felfedeztem köztük Sándorét is. Az arca alig volt felismerhető, de a mellén levő névcímke sértetlen maradt. Így oszlott el minden kétségem. Az én férjem halt meg

- mondta az asszony. Mária hisz benne, hogy Sándor áldozata nem hiábavaló.

A cikk ide kattintva érhető el.

Borítókép: Mária tudja, férje azért áldozta életét, hogy két gyermeke békében nőhessen fel. (Fotó: BORS)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.