A szlovák parlament is reagált az ukrajnai helyzetre

Törvénymódosítási csomagjuk többek között a kiberbiztonsági jogszabályban eszközöl változásokat.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 02. 26. 13:00
Newly elected Slovakia's President elect Zuzana Caputova speaks to a journalist in the front of the Presidential palace in Bratislava, Slovakia on March 31, 2019. - The election of Zuzana Caputova as Slovakia's first female president was greeted Sunday as a vote for change, with the anti-graft activist expected to provide a check on a government tarnished after last year's murder of a journalist. (Photo by VLADIMIR SIMICEK / AFP) Fotó: AFPEuropress/AFP/Vladimir Simicek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrajnai helyzetre hivatkozva törvénymódosítások egész sorát tartalmazó csomagot fogadott el a szlovák parlament péntek éjszakába nyúló ülésén a kormány javaslata alapján. A módosítások egyebek mellett egy menekülthullám okán is lehetővé teszik majd a rendkívüli helyzet bevezetését, illetve az is lehetővé válik, hogy a nemzetbiztonsági hivatal (NBÚ) blokkolja az általuk dezinformációt terjesztőnek minősített internetes oldalakat.

A törvénymódosítási csomagot péntekre összehívott rendkívüli ülésén, gyorsított eljárásban, éjszakába nyúló vita után fogadta el a 150 fős pozsonyi törvényhozás, amelynek 121 jelenlévő tagja közül 82-en voksoltak a csomag elfogadása mellett, 11-en pedig ellene. A törvénymódosítási csomagot kizárólag a kormánypártok képviselőinek voksaival fogadták el.

A törvénymódosítási csomag a civil védelemről szóló törvényben, a menekültügyi törvényben és a kiberbiztonsági jogszabályban eszközöl változásokat. Komoly vitát azonban csak ez utóbbi jogszabály azon kiegészítése váltott ki, amely egyebek mellett azt is lehetővé teszi az NBÚ számára, hogy saját megfontolásból vagy más indítványozó javaslata alapján elrendelje olyan internetes oldalak elérhetetlenné tételét, amelyeket saját hatáskörében dezinformációt terjesztőnek minősít. A törvény ezen szakasza elvben csak ideiglenesen, június végéig marad hatályban. A módosítás bírálói azt állítják, hogy a változtatás lehetőséget teremt a cenzúrára, amit tilt a szlovák alaptörvény.

A törvénymódosítási csomag további részei főként az ideiglenes menekültstátus odaítélésének megkönnyítésére, a rendkívüli helyzet esetén megvalósítható gazdasági mobilizációra, a háborús helyzet elől menekülő személyek lakhatásának ideiglenes bebiztosítására, illetve támogatásuk lehetőségeinek kibővítésére vonatkoznak. A törvénymódosítási csomagot szombaton reggel már alá is írta Zuzana Caputová szlovák államfő, így az azonnal hatályba is lépett.

Borítókép: Zuzana Caputová szlovák köztársasági elnök 2019. március 31-én a pozsonyi elnöki palota előtt beszél egy újságíróval (Fotó: VLADIMIR SIMICEK/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.